Home » Bromfietsverzekering 50cc vergelijken

Bromfietsverzekering 50cc vergelijken

De scooter

Peugeot scooter (50cc)

aankoopbedrag bromfiets
2599

Prijs van deze scooterverzekering:

Dekking
 Burgerlijke aansprakelijkheid

Prijs/jaar
156€

europ assistanc

Dekking
 Burgerlijke aansprakelijkheid

Prijs/jaar
176€

Dekking
 Burgerlijke aansprakelijkheid

Prijs/jaar
187€

europ assistanc

Dekking
 Burgerlijke aansprakelijkheid + rechtsbijstand

Prijs/jaar
230€

Dekking
 Burgerlijke aansprakelijkheid, diefstal & brand

Prijs/jaar
277€

WAt is een bromfietsverzekering of scooterverzekering?

Een verzekering van je brommer of scooter (50cc) is wettelijk verplicht als je met de bromfiets de openbare weg op wil gaan. Zo’n bromfietsverzekering kan je afsluiten vanaf de leeftijd van 16 jaar. In de praktijk dekt deze verzekering je burgerlijke aansprakelijkheid als bestuurder tegen de lichamelijke en stoffelijke schade die je kan veroorzaken aan derden en passagiers. 

Voorbeeld: Als je in normale toestand met je bromfiets tegen een auto of persoon aanrijdt, zal deze verzekering tussenkomen om de kosten aan het slachtoffer te vergoeden. 

Naast bovenstaand voorbeeld kan je bij Ethias nog een stap verder gaan en je brommer of scooter ook verzekeren tegen diefstal en brand. 

We namen in dit voorbeeld de vrijheid om alle brommerverzekeringen die we online konden vinden, naast elkaar te zetten en te vergelijken voor één van de meest verkochte scooters op de markt: De Peugeot Speedfighter (2.599 euro incl. BTW)

Afhankelijk van wat uw noden zijn, zal de ene bromfietsverzekering bijgevolg al interessanter zijn dan de andere. Bovenstaand voorbeeld is een eenmalige steekproef die we als indicatie willen meegeven. Echter, zaken als service of kwaliteit kunnen we niet meten via een online simulatie, dus het zou niet fair zijn om hier algemene conclusies uit te trekken. 

Concreet raden we u dus aan om voor uw specifieke scooter of brommer de prijzen op de respectievelijke websites goed te vergelijken.

 

Waar je op moet letten bij een verzekering bromfiets 50cc

Een verzekering bromfiets 50cc afsluiten is belangrijk. Je bent zelfs verplicht om een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering te hebben wanneer je op een scooter of brommer wilt rijden. Verder zijn er nog een aantal opties waarmee je extra verzekerd kunt zijn. Hiermee wordt bijvoorbeeld schade aan je eigen voertuig vergoed of je bent verzekerd tegen diefstal. Dit zijn optionele verzekeringen en iedereen kan voor zichzelf bepalen of je daar wel of geen gebruik van wilt maken. In België, en in veel andere landen in Europa, moet je minstens 16 jaar oud zijn om op een bromfiets te mogen rijden. Een verzekering bromfiets 50cc afsluiten is gelukkig niet lastig. Er zijn talloze aanbieders van een verzekering bromfiets 50cc. Het is wel belangrijk om te weten wat de verschillende soorten verzekeringen precies inhouden. Wanneer je niet voldoet aan de eisen voor een verzekering bromfiets 50cc, dan mag je de weg niet op.

De soorten verzekering bromfiets 50cc

In totaal zijn er vier soorten verzekeringen voor brom- en snorfietsen in België. Daarvan is er één verplicht en drie optioneel. Dat is de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering. De overige drie types verzekering bromfiets 50cc kun je afsluiten op basis van je eigen wensen.

De Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering voor bromfietsen

Deze verplichte verzekering vergoed kosten die de rijder bij derden maakt. Wanneer de rijder, en houder van een verzekering, aansprakelijk is voor het ongeluk dan worden de kosten die de andere partij hierdoor maakt gedekt. Het is belangrijk om te weten dat het dus niet de kosten verzekerd die maakt voor medische hulp en reparatie aan de bromfiets wanneer je zelf een ongeluk veroorzaakt. Er zijn twee aparte versies van deze verzekering bromfiets 50cc. De eerste is voor brommers van klasse A. Dat zijn bromfietsen die niet sneller kunnen en mogen rijden dan 25 kilometer per uur. Brommers die onder klasse B vallen mogen maximaal 45 kilometer per uur rijden. Om met zo’n voertuig legaal de weg op te mogen heb je een rijbewijs categorie AM nodig. Dat is een speciaal rijbewijs waarvoor het nodig is om voor een theoretisch en praktisch examen gedaan moet worden.

Een verplichte Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering voor bestuurders onder de 18 jaar

In België moet je minimaal 16 jaar oud zijn om om een brommer te mogen rijden. Om een verzekering af te sluiten moet je 18 jaar oud zijn. Daar zit dus twee jaar verschil tussen. Je bent verplicht om een verzekering af te sluiten als je op een brommer rijdt. De vertegenwoordiger van het kind dat op een scooter of brommer rijdt zal daarom de verzekering af moeten sluiten. Dat gebeurt uiteraard wel in de naam van het kind, zodat deze wel meteen de begunstigde van de verzekering is. Het is een beetje omslachtig dat je wel scooter mag rijden, maar nog geen verzekering af moet sluiten. Anderzijds is dit meteen een goede manier om kinderen ervan te weerhouden om tegen de wil van hun ouders op een scooter of brommer te rijden.

De Bestuurdersverzekering vergoed medische kosten van de rijder

Het is wel zo handig als je verzekerd bent voor medische kosten in het geval van een ongeluk. Bij een verzekering bromfiets 50cc is dat de Bestuurdersverzekering. Je krijgt de zorgkosten die je hebt door het gemaakt ongeluk dan vergoed. Dat kunnen medische of farmaceutische kosten zijn. Daarnaast kun je een vergoeding krijgen als je blijvend letsel overhoud aan het ongeluk. Je kunt hierbij denken aan letsel dat arbeidsongeschiktheid tot gevolg heeft. Er zijn uiteraard wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen voordat je aanspraak kunt maken op deze verzekering. Je moet uiteraard over een rijbewijs voor het voertuig beschikken. Daarnaast moet het ongeluk plaatsgevonden hebben terwijl de bestuurder zich aan alle regels hield. Je moet je dus aan de snelheidslimieten houden, niet door rood rijden en je mag niet beschonken achter het stuur plaatsnemen. Verder moet het ongeluk hebben plaatsgevonden toen de bestuurder deelnam aan het reguliere verkeer, dus niet aan races of stunts.

Verzekering bromfiets 50cc voor diefstal en brand

Je bent waarschijnlijk erg zuinig op je bromfiets. Om deze ook tegen schade door brand en diefstal te verzekeren moet je een aparte verzekering afsluiten. Deze heet, heel toepasselijk, de Diefstal en Brand verzekering. Het is daarbij wel belangrijk om te weten dat brand dus de enige vorm van schade is die gedekt wordt. Wanneer iemand anders je brommer beschadigd, dan ben je niet verzekerd. Zelfs niet wanneer derden je bromfiets proberen te stelen. Uiteraard moet je zelf ook niet de veroorzaker zijn van de schade. Dat geldt ook voor nalatigheid of onverantwoord gedrag. Wanneer je vergeet je bromfiets op slot te doen, of de sleutel bij de bromfiets achterlaat, dan krijg je geen vergoeding wanneer de wordt gestolen. Hetzelfde geldt voor brand dat veroorzaakt wordt door het vervoeren van brandbare stoffen of brand die veroorzaakt wordt door onverantwoord rijgedrag.

Rechtsbijstand voor verzekering bromfiets 50cc

Een ongeluk kent in veel gevallen meerdere partijen. Die zullen in veel situaties de schuld bij de andere partij willen leggen. Vooral wanneer er een ernstig ongeluk heeft plaatsgevonden waarbij er veel lichamelijke, persoonlijke en materiële schade is. In een dergelijk geval zul je juridische hulp moeten hebben. Hier kun je jezelf ook voor verzekeren. Je kunt vervolgens de juridische kosten die je maakt verhalen bij je verzekeraar. Met professionele hulp sta je veel sterker in je schoenen tijdens een rechtszaak. Als je schade hebt gelede door de schuld van een ander dan wil je daarvoor graag een vergoeding krijgen. Als je er alleen voorstaat dan is dat in veel gevallen een erg moeizaam proces. Een professional weet precies wat belangrijk is en wat niet. De kans dat je gemaakt kosten gedeeltelijk of geheel vergoed krijgt is daardoor veel groter. Extra hulp is handig in een periode vlak na een ongeluk. Je staat dan wellicht niet zo sterk in je schoenen en hebt van alles aan je hoofd. Het is dan een mooie geruststelling dat je professionele juridische hulp kunt inschakelen zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

Over deze vergelijking

Deze vergelijking is een onafhankelijke publicatie die werd opgesteld in september 2023 en vooral dient als eerste indicatie of richtlijn voor wie op zoek gaat naar een brommerverzekering. Bij elke verzekeraar of makelaar die het merk vertegenwoordigt, werden voor deze steekproef dezelfde parameters doorgegeven bij het opvragen van een tarief. We verwijzen echter door naar de websites en makelaars van de verzekeraars in kwestie als u meer details wil of een gepersonaliseerde berekening voor uw eigen fiets wenst.

De parameters die in deze vergelijking werden doorgegeven zijn de volgende:

  • Scooter: Peugeot speedfighter 4 | Benzine | 50cc | 2.8kW | 95kg |  Bouwjaar: 2023 | Aankoopbedrag: 2.599€ incl. BTW
  • Bestuurder: 37 jaar oud | woonachtig te Antwerpen | rijdt 4.000 km per jaar | Geen ongevallen in fout in afgelopen 5 jaar |