Home » Fietsverzekering elektrische fiets vergelijken

Fietsverzekering elektrische fiets vergelijken

De voorbeeld fiets

E-bike Cannondale NEO city 3 (2023)

aankoopbedrag elektrische fiets
2999

Prijs fietsverzekering:

Dekking
 Diefstal
Online afsluitbaar

Prijs/jaar
70

Interessant
Diefstal, schade én pechbijstand in één pakket

Dekking
 Diefstal, schade en pechverhelping
Online afsluitbaar

Prijs/jaar
90€

Dekking
 Diefstal

Prijs/jaar
120€

Interessant
Diefstal, schade én pechbijstand in één pakket

Dekking
 Diefstal, schade en pechverhelping

Prijs/jaar
131€

Dekking
 Diefstal + schade

Prijs/jaar
155€

Dekking
 Diefstal en schade

Prijs/jaar
Bereken >

Interessant
Diefstal, schade én pechbijstand in één pakket

Dekking
 Diefstal, schade en pechverhelping

Prijs/jaar
168€

Interessant
Diefstal, schade én pechbijstand in één pakket

Dekking
 Diefstal + schade + pechverhelping

Prijs/jaar
175€

Dekking
 Diefstal en schade

Prijs/jaar
237€

Hoe een fietsverzekering kiezen?

Bij het kiezen van een fietsverzekering is het belangrijk om verschillende factoren in overweging te nemen om ervoor te zorgen dat je de juiste dekking krijgt die past bij je behoeften en budget. Hier zijn 4 belangrijke punten om op te letten bij het kiezen van een fietsverzekering:

  • Dekking voor diefstal en schade: Controleer of de fietsverzekering dekking biedt voor diefstal en schade aan je fiets. Dit is meestal de belangrijkste reden om een fietsverzekering af te sluiten.
  • Premie en kosten: Vergelijk de premies van verschillende fietsverzekeringen en zorg ervoor dat deze binnen je budget vallen. Houd ook rekening met eventuele extra kosten, zoals een eigen risico of administratiekosten.
  • Dekking voor pechhulp of bijstand: Sommige fietsverzekeringen bieden dekking voor pechhulp, zoals hulp bij een lekke band of mechanische problemen. Dit kan handig zijn als je regelmatig fietst.
  • Bewijs van beveiliging: Sommige verzekeraars kunnen eisen stellen aan bewijs van eigendom van de fiets en beveiligingsmaatregelen, zoals het gebruik van specifieke sloten. Zorg ervoor dat je aan deze eisen kunt voldoen als je die optie kiest.

Het hebben van een fietsverzekering kan je gemoedsrust bieden en je financieel beschermen in geval van ongelukken of diefstal van je fiets.

WAt is een fietsverzekering?

Een fietsverzekering voor een elektrische fiets of speed pedelec, is een product dat enorm in opkomst is sinds de komst van de elektrische fiets en E-bike. Daarom leek het ons een goed idee om de prijs van een verzekering voor een elektrische fiets of speed pedelec eens te vergelijken. Aangezien de gemiddelde waarde van fietsen plots is geëxplodeerd, wordt het ook veel interessanter om een fietsverzekering te nemen. 

We namen in dit voorbeeld de vrijheid om alle fietsverzekeringen die we online konden vinden, naast elkaar te zetten en te vergelijken voor één van de meest populair e-bikes van het voorbije jaar: De elektrische fiets Cannondale Mavaro NEO City 3 (2.999 euro)

Er zijn 3 grote ‘groepen’ die men kan onderscheiden bij een fietsverzekering:

  • Dekking tegen diefstal
  • Dekking tegen materiële schade
  • Pechverhelping en pechbijstand

Afhankelijk van wat uw noden zijn, zal de ene fietsverzekering bijgevolg al interessanter zijn dan de andere. In bovenstaande steekproef komt puur qua prijs de verzekering van Allianz Assistance er goedkoop uit, maar het blijft een eenmalige steekproef en zaken als service of kwaliteit kunnen we niet meten via een online simulatie, dus het zou niet fair zijn om hier algemene conclusies uit te trekken. 

Concreet raden we u dus aan om voor uw specifieke fiets en situatie de prijzen op de respectievelijke websites goed te vergelijken.

Een verzekering elektrische fiets afsluiten

Steeds meer mensen sluiten een verzekering elektrische fiets of speed pedelec af. Dat is niet zo gek, want het zijn waardevolle voertuigen waar je zuinig op bent. De aanschaf van een nieuwe elektrische fiets is een behoorlijke investering. Daarnaast raak je vrij snel gehecht aan je eigen e-bike wanneer je deze veel gebruikt. Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat een verzekering elektrische fiets rendabel is.

Een verzekering elektrische fiets tegen diefstal

Fietsen worden helaas vrij vaak gestolen. Dat gebeurt vooral in de grote steden. Wanneer je geen veilige plek hebt om je fiets te parkeren, dan loop je het risico dat deze gestolen wordt. Helemaal wanneer je hem ‘s avonds of ‘s nachts buiten hebt staan. De kans dat je fiets teruggevonden wordt is jammer genoeg niet heel groot. De politie besteedt namelijk vrijwel geen aandacht aan gestolen fietsen. Het enige wat ze voor je kunnen betekenen is het opstellen van een rapport waarop staat dat je fiets inderdaad gestolen is. Dit is ook meteen de enige rede om aangifte te doen. Want dit bewijs zul je in veel gevallen nodig hebben bij verzekeringsmaatschappijen. Het is het bewijs dat jouw elektrische fiets gestolen is. Op jaarbasis worden er ongelooflijk veel fietsen gestolen. Dieven weten ze vaak eenvoudig van het slot te halen. Of ze gooien je e-bike gewoon achterin een bestelwagen en breken de sloten open wanneer ze alle tijd hebben. Om je waardevolle bezit nog enigszins te beschermen tegen diefstal zul je een verzekering elektrische fiets af moeten sluiten.

Voorwaarden om aanspraak te maken op de vergoeding bij diefstal

Om met verzekering elektrische fiets bij diefstal daadwerkelijk aanspraak te maken op een vergoeding, zul je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Je mag het dieven niet te makkelijke maken om jouw fiets mee te nemen. Zo zijn er bijvoorbeeld vaak voorwaarden waaraan je slot moet voldoen. Die moet van een bepaalde klasse zijn. Over het algemeen worden e-bikes met een slot verkocht dat aan deze eisen voldoet. Dat mag ook wel wanneer je een klein fortuin uitgeeft aan een nieuw model. Maar de klasse van je slot is niet de enige vereiste. Als je je elektrische fiets buiten parkeert, dan zul je deze vast moeten maken aan een bevestigingspunt. Dat kan bijvoorbeeld een lantaarnpaal, hekwerk of andere fiets zijn. Dit is ook bedoeld om het dieven zo moeilijk mogelijk te maken.

De verzekering elektrische fiets bij schade

Er zijn verschillende redenen waarom jouw e-bike beschadigd kan raken. Bij een valpartij kan je fiets sneuvelen of er kunnen onderdelen beschadigd raken. Als je een goede verzekering hebt afgesloten, dan wordt deze schade vergoed. Dat geldt ook voor accessoires die mogelijk beschadigd zijn geraakt. Daarbij kun je denken aan een fietshelm, fietstassen of kinderstoeltje. Ook wanneer je het slachtoffer bent van een ongeval kun je erop rekenen dat je verzekering de schade dekt. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat je je aan de regels houdt. Wanneer er sprake is van een race, weddenschap of onverantwoord rijgedrag, dan kan de verzekering weigeren om een vergoeding uit te keren.

Voorwaarden voor het afsluiten van een verzekering elektrische fiets

Niet iedere verzekering hanteert dezelfde voorwaarden als het om een verzekering elektrische fiets gaat. Desondanks kun je erop rekenen dat je fiets niet al te oud mag zijn. In veel gevallen kun je alleen een verzekering afsluiten als je jouw e-bike in de afgelopen maanden hebt aangeschaft. Verder moet het wel echt om een elektrische fiets gaan. Dat betekent bijvoorbeeld dat het voertuig niet sneller dan 45 kilometer per uur mag kunnen rijden. Ook moet er altijd sprake zijn van de noodzaak op trapondersteuning. De elektrische fiets mag dus alleen rijden wanneer de gebruiker zelf mee fietst.

Zaken die niet worden vergoed door de verzekering

De verzekering elektrische fiets dekt niet zomaar alles. Het gaat, zoals hierboven staat beschreven, vooral om waardeverlies door schade door ongevallen en diefstal. Naast een verzekering beschikt je nieuwe e-bike gelukkig ook nog over garantie. Daardoor zullen kleine dingen die mis zijn aan de fiets vergoed worden door de fabrikant van de fiets.

Schade door gebrekkig onderhoud

Als je zelf niet goed voor je fiets zorgt, dan kan de verzekeraar weigeren om schade te vergoeden. Gebrek aan onderhoud kan namelijk de aanleiding zijn van problemen met je e-bike. Ook krijg je alleen schade vergoed wanneer dit effect heeft op het gebruik. Je krijgt uit esthetisch oogpunt dus niks vergoed. Krassen door valpartijen kun je bijvoorbeeld niet verhalen op je verzekering elektrische fiets.

Achteruitgang van de capaciteit van de accu

De accu is, samen met de motor, het onderdeel dat je fiets elektrisch maakt. Jammer genoeg gaat de capaciteit van de accu door de jaren heen achteruit. Hierdoor kun je minder lang fietsen op een volle batterij en zal het piekvermogen lager worden. Een afgenomen piekvermogen merk je vooral wanneer je vanuit stilstand in beweging komt en wanneer je de heuvel op moet fietsen. Dat deze eigenschappen achteruit gaan is standaard bij alle soorten batterijen. Een goed voorbeeld is de accu van je smartphone. Verminderde capaciteit van de accu wordt helaas niet vergoed door de verzekering elektrische fiets. Om geen hinder te hebben aan een verlaagd vermogen zul je dus om de paar jaar een nieuwe accu aan moeten schaffen.

De hoogte van de vergoeding

Je krijgt in lang niet alle gevallen de volledige geleden schade terug van de verzekering. Wanneer je fiets nog niet zo oud is, dan kun je vaak wel aanspraak maken op het volledige bedrag bij diefstal. Meestal is dat het geval bij elektrische fietsen die minder dan een jaar oud zijn. Daarna wordt er een bepaald percentage afgetrokken. Dat is niet bij elke verzekeraar hetzelfde. Het is wel belangrijk om te weten dat een verzekering voor een fiets die ouder is dan 5 jaar bijna nooit veel zin heeft. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en kan amper profiteren van je verzekering in het geval van schade of diefstal. Het advies is dus om alleen een verzekering elektrische fiets af te sluiten als deze nog nieuw is. Alleen dan is het de investering waard.

Over deze vergelijking

Deze vergelijking is een onafhankelijke publicatie die werd opgesteld in september 2023 en vooral dient als eerste indicatie of richtlijn voor wie op zoek gaat naar een fietsverzekering. Bij elke verzekeraar of makelaar die het merk vertegenwoordigt, werden voor deze steekproef dezelfde parameters doorgegeven bij het opvragen van een tarief. We verwijzen echter door naar de websites en makelaars van de verzekeraars in kwestie als u meer details wil of een gepersonaliseerde berekening voor uw eigen fiets wenst.

De parameters die in deze vergelijking werden doorgegeven zijn de volgende:

  • Fiets: E-bike Cannondale Mavaro NEO City 3 | Bouwjaar: 2023 | Aankoopbedrag: 2.999€| Fiets voorzien van een fietsslot t.w.v. 50€
  • Fietser: 37 jaar oud | woonachtig te Antwerpen