Home » Kilometerverzekering vergelijken

Kilometerverzekering vergelijken

We vergelijken de prijzen van een kilometerverzekering. We maken bij alle verzekeraars een simulatie voor een 35-jarige persoon die rijdt met een Mercedes CLA 180 (2021) en slechts 2.000 kilometer per jaar rijdt. Bij onze zoektocht naar de goedkoopste autoverzekering per kilometer, kwamen volgende tarieven uit de vergelijking:

Verzekeraar BA Mini omnium Full omnium Uw prijs
RGB_CDV_Logo_Positive-NL 183€ 440€ 780€
0€ vrijstelling
Bereken >
yuzzu logo 196€ 465€ 943€
0€ vrijstelling
Bereken >
ethias logo klein 339€ 749€ 1.206€
0€ vrijstelling
 
allianz logo 347€ 641€ 1.112€
800€ vrijstelling
 
ing logo 368€ 753€ 1.275€
400€ vrijstelling
 
optimco 394€ 808€ 1156€
300€ vrijstelling
 
kbc logo klein 423€ 933€ 1591€
500€ vrijstelling
Bereken >

Bij bovenstaande verzekeraars hebben we offerte opgevraagd voor een kilometerverzekering of een autoverzekering met een kilometerkorting indien er geen pure verzekering per kilometer wordt aangeboden.

Wat is een kilometerverzekering?

Een verzekering per kilometer is interessant voor mensen die weinig rijden. Je betaalt bij zo’n verzekering letterlijk voor het aantal gereden kilometers en het principe erachter is vrij logisch: Hoe minder je rijdt, hoe minder kans je hebt op een ongeval en hoe minder je dus betaalt.

Ben je niet graag veel onderweg of op reis dan doe je er ook goed aan een kilometerverzekering af te sluiten. Mensen die weinig kilometers maken met de auto kunnen al vanaf 2000 of 3000 kilometer per jaar verzekerd worden. Het online aanbod aan kilometerverzekeringen is zeer groot en divers in de pakketten die ze aan bieden. Ook een verzekering voor de bestuurder en pechhulp kunnen aanvullend worden gedekt als je een kilometerverzekering wil afsluiten.

Voor wie?

De verzekering per kilometer is in het leven geroepen voor mensen die weinig kilometers rijden. Als je vlakbij je werk woont of met het openbaar vervoer naar het werk gaat, zit je doorgaans veel beter met een kilometerverzekering. Doorgaans is een kilometerverzekering veel interessanter dan een normale verzekering indien je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt.

Wat zijn de voordelen?

Het grote voordeel is dat je voor dezelfde wagen veel minder betaalt dan voor een klassieke autoverzekering. Door je wagen thuis te laten staan, bespaar je zo niet alleen op benzine maar ook op de kostprijs van je autoverzekering.

Wat zijn de nadelen?

Als er iets wijzigt in je persoonlijk leven (vb. je verhuist of verandert van job) waardoor je plots veel meer kilometers maakt dan je had ingeschat bij de verzekeraar, kan je factuur op het einde van het jaar wel eens flink tegenvallen. De extra kilometers die je maakt bovenop je inschatting, betaal je immers fors bij.

Tip: Om dergelijke situaties te vermijden, kan je bij het maken van je simulatie beter te veel kilometers inschatten dan te weinig. Zo heb je extra marge en hoef je je geen zorgen te maken indien je extra kilometers dient te maken.

Hoe wordt het aantal gereden kilometer gecontroleerd?

De 2 systemen die doorgaans het meest gebruikt worden zijn:

  • De verklaring op eer, waarbij u zelf jaarlijks het aantal gereden kilometer dient in te vullen (vb. Corona Direct)
  • Daarnaast zijn er ook enkele verzekeraars die werken met een Dongel, een soort van ‘GPS volgsysteem’ dat het aantal gereden kilometers bijhoudt

Wat is de goedkoopste kilometerverzekering in onze vergelijking?

Uit onze simulatie kwamen Corona Direct en Yuzzu als goedkoopste kilometerverzekering uit de bus. Maar we raden u aan om ook zelf eens bij hen te berekenen wat voor uw situatie het prijsverschil betekent. Alles hangt immers van uw type wagen, leeftijd, aantal gereden kilometer, enz.

Over deze simulatie

Deze vergelijking werd onafhankelijk opgesteld in april 2021 en dient vooral als eerste indicatie of hulp voor wie op zoek gaat naar een kilometerverzekering. Bij elke verzekeraar of makelaar die het merk vertegenwoordigt werden voor deze steekproef dezelfde parameters doorgegeven bij het opvragen van een tarief. We verwijzen echter door naar de websites en/of makelaars van de verzekeraars in kwestie als u een gedetailleerde berekening voor uw eigen wagen wenst.

De parameters die in deze vergelijking werden doorgegeven zijn de volgende:

Auto: Mercedes CLA 180 coupé (2021) | 100kW | 1332cc | benzine | Handgeschakeld | 4-deurs | afzonderlijke parkeergarage | cataloguswaarde: 34.100€ incl. BTW en rijhulpsystemen

Bestuurder: 36 jaar oud | woonachtig te Antwerpen | rijbewijs sinds 2005 | bediende | bonus malus van 0 | geen bijkomende jonge bestuurder | 2.000 km per jaar