Home » Kilometerverzekering vergelijken

Kilometerverzekering vergelijken

We vergelijken in dit artikel de prijzen van een kilometerverzekering. Bij onderstaande verzekeraars hebben we offerte opgevraagd voor een kilometerverzekering of een autoverzekering met een kilometerkorting indien er geen aparte verzekering per kilometer wordt aangeboden.

We maken bij alle verzekeraars een simulatie voor een 35-jarige man en slechts 2.000 kilometer per jaar rijdt. Bij onze zoektocht naar de goedkoopste autoverzekering per kilometer, kwamen onderstaande tarieven uit de vergelijking

Tarieven voor 2.000 km/jaar:

Verzekeraar BA Mini omnium Full omnium Uw prijs
yuzzu logo 162€ 408€ 612€ Bereken >
Belfius Direct 259€ 437€ 748€  
dvv logo Bereken > Bereken > Bereken > Bereken >
ethias logo klein 408€ 732€ 1.201€  
kbc logo klein 418€ 934€ 472€ Bereken >
allianz logo 438€ 662€ 951€  
optimco 493€ 862€ 1052€  

Wat is een kilometerverzekering?

Een kilometerverzekering, ook bekend als een pay-as-you-drive verzekering (PAYD), is een type autoverzekering dat is gebaseerd op het aantal kilometers dat je daadwerkelijk met je auto rijdt. In plaats van een vaste premie te betalen, wordt de premie berekend op basis van het aantal gereden kilometers. Dit type verzekering kan vooral aantrekkelijk zijn voor mensen die weinig rijden, zoals stadsbewoners, studenten of ouderen.

Een verzekering per kilometer is interessant voor mensen die weinig rijden. Je betaalt bij zo’n verzekering letterlijk voor het aantal gereden kilometers en het principe erachter is vrij logisch: Hoe minder je rijdt, hoe minder kans je hebt op een ongeval en hoe minder je dus betaalt.

Voor wie?

De verzekering per kilometer is in het leven geroepen voor mensen die weinig kilometers rijden. Als je vlakbij je werk woont of met het openbaar vervoer naar het werk gaat, zit je doorgaans veel beter met een kilometerverzekering. Doorgaans is een kilometerverzekering veel interessanter dan een normale verzekering indien je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt.

Wat zijn de voordelen?

Het grote voordeel is dat je voor dezelfde wagen veel minder betaalt dan voor een klassieke autoverzekering. Door je wagen thuis te laten staan, bespaar je zo niet alleen op benzine maar ook op de kostprijs van je autoverzekering.

Wat zijn de nadelen?

Er zijn eigenlijk maar 2 nadelen aan een kilometerverzekering:

  1. Beperkte keuze: Niet alle verzekeraars bieden kilometerverzekeringen aan, dus je keuze kan beperkt zijn in vergelijking met traditionele autoverzekeringen.
  2. Kilometerlimieten: Sommige polissen kunnen kilometerlimieten opleggen, wat betekent dat als je die limiet overschrijdt, je mogelijk niet gedekt bent.

Tip: Om dergelijke situaties te vermijden, kan je bij het maken van je simulatie beter te veel kilometers inschatten dan te weinig. Zo heb je extra marge en hoef je je geen zorgen te maken indien je extra kilometers dient te maken.

Hoe wordt het aantal gereden kilometer gecontroleerd?

De 2 systemen die doorgaans het meest gebruikt worden zijn:

  • De verklaring op eer, waarbij u zelf jaarlijks het aantal gereden kilometer dient in te vullen
  • Daarnaast zijn er ook enkele verzekeraars die werken met een Dongel, een soort van ‘GPS volgsysteem’ dat het aantal gereden kilometers bijhoudt

Over deze simulatie

Deze vergelijking werd onafhankelijk opgesteld in september 2023 en dient vooral als eerste indicatie of hulp voor wie op zoek gaat naar een kilometerverzekering. Bij elke verzekeraar of makelaar die het merk vertegenwoordigt werden voor deze steekproef dezelfde parameters doorgegeven bij het opvragen van een tarief. We verwijzen echter door naar de websites en/of makelaars van de verzekeraars in kwestie als u een gedetailleerde berekening voor uw eigen wagen wenst.

De parameters die in deze vergelijking werden doorgegeven zijn de volgende:

Auto: Mercedes CLA 180 coupé (2023) | 100kW | 1332cc | benzine | Handgeschakeld | 4-deurs | afzonderlijke parkeergarage | cataloguswaarde: 34.100€ incl. BTW en rijhulpsystemen

Bestuurder: 36 jaar oud | woonachtig te Antwerpen | rijbewijs sinds 2005 | bediende | bonus malus van 0 | geen bijkomende jonge bestuurder | 2.000 km per jaar