Home » Uitvaartverzekering vergelijken

Uitvaartverzekering vergelijken

Verzekerd bedrag (gem. kostprijs uitvaart)
5000

Prijs van deze uitvaartverzekering:

Voordelen
Dela is 100% specialist hierin
Incl. repatriëring naar België
Biedt hulp voor nabestaanden

Prijs/maand
23,73€
Dekking:
5.000€

Voordelen
Incl. repatriëring naar België

 

Prijs/maand
26,36€
Dekking:
5.000€

Een uitvaartverzekering neemt zorgen weg

De uitvaartverzekering is een van de belangrijkste van alle verzekeringen op de markt. Toch blijkt uit onderzoek dat slechts 17% van de Belgen een polis heeft afgesloten. Er kan dus gesteld worden dat de Belg helaas de kosten voor een uitvaart onderschat. 

Het is natuurlijk geen leuk onderwerp om over na te denken, het is desondanks wel belangrijk. Uitvaartkosten blijven elk jaar stijgen en zijn in de afgelopen dertig jaar al meer dan vier keer zoveel geworden. Er vanuit gaande dat deze trend doorzet, zal een uitvaart in 2030 al meer dan 10.000 euro kosten. Tien jaar later zelfs meer dan 15.000. Dat zijn geen luttele bedragen en veel mensen zullen moeite hebben om dit in een keer op tafel te leggen. 

Het uiteindelijke doel van een uitvaartverzekering is om zorgen weg te nemen. Het is geen fijn idee dat jouw geliefde, familie en andere nabestaanden plotseling zo een groot bedrag moeten ophoesten. Een polis die je verzekert tegen de kosten van de uitvaart verschaft jou rust. Jij houdt zo de controle en verantwoordelijkheid over jezelf.

Wat is een uitvaartverzekering?

In principe is een uitvaartverzekering een soort levensverzekering, maar de verzekeringnemer heeft in dit geval een specifiek doel – de uitvaart – waaraan het geld moet worden uitgegeven. In technische termen heet het een tak-21 verzekering. Dat is een levensverzekering met een gegarandeerde rente. 

De uitvaartverzekering is vooral bedoeld voor mensen die geen geld gereserveerd hebben om hun eigen begrafeniskosten te betalen en die financiële verplichting niet aan hun geliefden willen overlaten. In België worden er twee soorten polissen aangeboden: de natura- en de kapitaal verzekering. 

Bij het eerste geval, de natura, wordt de nabestaande niet in geld uitgekeerd, maar in het leveren van diensten. Denk hier dan aan de begrafenis- of crematie dienst en de bijbehorende zaken als rouwbrieven, hapjes en drankjes, enzovoort. Bij een kapitaal uitvaartverzekering daarentegen word je wel in geld uitgekeerd. Met dat geld kunnen de verzekerde en andere nabestaanden de kosten van de uitvaart service betalen. Dit verschaft de nabestaanden een grotere mate van vrijheid. Veel verzekeraars helpen ook met praktische zaken omtrent de uitvaart of crematies, zoals administratieve taken en psychologische hulp.

VOOR WIE IS HET GESCHIKT?

Een uitvaartverzekering is er voor iedereen, ongeacht jouw leeftijd. Overlijden is een van de weinige zekerheden in het leven. Zodoende is een deze verzekering nuttig voor iedereen, hoe jong of oud ook. Andere verzekeringen, zoals een autoverzekering, sluit je af zonder te weten of je er ooit gebruik van zal maken. Bij deze verzekering ligt dat anders, hier weet je zeker dat het nuttig is voor jou en je nabestaanden.

Ook is het handig voor mensen die niet de discipline hebben om elke maand een klein bedrag opzij te zetten. En zeg nou zelf, dat zijn de meeste van ons toch? Uitstellen is afstellen. Dus met een uitvaartverzekering wordt je verplicht een klein bedrag per maand te betalen om er zo zeker van te zijn dat jouw geliefden niet met een grote kostenpost worden opgezadeld. 

Verder wordt het aangeraden voor mensen die graag controle willen houden over hun uitvaart. Want naast de financiële zijde, kan je verschillende wensen en voorkeuren vastleggen in de uitvaartpolis. Zo weet je zeker dat de uitvaart zal gaan op de manier die jij prettig vindt en die bij jouw leven past.

DE VOORDELEN OP EEN RIJTJE

Er zitten eigenlijk alleen maar voordelen aan een uitvaartverzekering. Vooral het feit dat jij de controle hebt over jouw uitvaart en dat jij jouw nabestaanden een hoop ellende kan besparen. Door op voorhand alles goed te regelen en financieel af te dekken bespaar jij hen eventuele conflicten. Hier volgende de drie belangrijkste voordelen:

1/ BESPAAR NABESTAANDEN

Met een uitvaartverzekering bespaar je jouw nabestaanden plotselinge financiële uitgaven. Helaas zijn begrafenissen en crematies niet goedkoop. Zo schommelt de gemiddelde prijs van een begrafenis rond 5.000€. Daarnaast voorkom je spanningen en conflicten tussen familieleden. Jij hebt vooraf al keuzes gemaakt, dus dat verschaft hen duidelijkheid. Zij zullen het al moeilijk genoeg hebben.

2/ LEVENSLANG VERZEKERD

Vanaf het moment dat je de polis aangaat ben je direct verzekerd en tot gegarandeerd levenslang. De enige tegenprestatie is een kleine maandelijkse bijdrage. In samenspraak met de assurantieadviseur bepaal jij het bedrag en hoe lang jij de premie betaalt. De totale som wordt berekend aan de hand van de diensten die inbegrepen zijn en jouw leeftijd.

TIPS VOOR EEN GOEDE UITVAARTVERZEKERING

Sluit deze verzekering zo jong mogelijk af. Zoals hierboven al aangegeven, is leeftijd een belangrijke factor in het bepalen van de premie. Het overlijdens risico neemt toe met de jaren, en zodoende ook de premie. Als je jong begint dan zijn de premies vaak zo laag, dat je het haast niet merkt als het afgeschreven wordt.

Vraag de verzekeraar om een indexering van het kapitaal. Kosten voor een begrafenis of crematie worden elk jaar hoger, dus het is van belang dat het kapitaal ook mee groeit. Je kan het uit te betalen kapitaal laten indexeren zodat je garantie hebt dat je over pak ´m beet twintig jaar hetzelfde kan kopen als dat je nu zou kunnen met dat geld. Bij sommige verzekeraars kan je de jaarlijkse premies laten indexeren, bij andere kan de winstdeelname deze inflatie al opvangen. Hoe het ook moge zijn, laat je goed informeren over de mogelijkheden. 

Wees er ook van bewust dat niet elk overlijden hetzelfde is. Een overlijden door zelfmoord of geweldpleging is niet altijd verzekerd. Euthanasie aan de andere kant wel, dat is zo in de wet vastgesteld. Vaak is het ook zo dat als de verzekerde binnen de eerste twee jaar van de polis

Komt te overlijden, alleen een klein deel van het bedrag wordt uitgekeerd. Lees goed de kleine lettertjes om zeker te weten wat alle voorwaarden zijn.  z

uitvaartverzekeringen

Nabestaandenzorg
incl. Kind -18 mee verzekerd
Levenslang verzekerd

Over deze vergelijking

Deze vergelijking is een onafhankelijke publicatie die werd opgesteld in september 2023 en vooral dient als eerste indicatie of richtlijn voor wie op zoek gaat naar een uitvaartverzekering of begrafenis verzekering. Bij elke verzekeraar of makelaar die het merk vertegenwoordigt, werden voor deze steekproef dezelfde parameters doorgegeven bij het opvragen van een tarief. We verwijzen echter door naar de websites en makelaars van de verzekeraars in kwestie als u meer details wil of een gepersonaliseerde berekening voor uw eigen situatie wenst.

De parameters die in deze vergelijking werden doorgegeven zijn de volgende:

  • UItvaart: Uitvaart ter waarde van 5.000€ | Looptijd betaling premies: 15 jaar
  • Bestuurder: 37 jaar oud | woonachtig te Antwerpen | Geen specifieke medische situatie meegegeven