Home » Familiale verzekering vergelijken

Familiale verzekering vergelijken

6
verzekeraars waarbij we simuleren

PrijZEN familiale verzekering

Alleenstaande
64€
Incl. rechtsbijstand:
97€

Gezin
76€
Incl. rechtsbijstand:
109€

Alleenstaande
66€
Incl. rechtsbijstand:
100€

Gezin
73€
Incl. rechtsbijstand:
111€

Alleenstaande
73€
Incl. rechtsbijstand:
108€

Gezin
73€
Incl. rechtsbijstand:
108€

Alleenstaande
Optie in pakket brandverzekering

Gezin
OPTIE IN PAKKET BRANDVERZEKERING

Alleenstaande
71€
Incl. rechtsbijstand:
92€

Gezin
89€
Incl. rechtsbijstand:
115€

Alleenstaande
81€
Incl. rechtsbijstand:
103€

Gezin
86€
Incl. rechtsbijstand:
118€

de familiale verzekering uitgelegd

Een familiale verzekering dekt jouw persoonlijke aansprakelijkheid, mocht je verantwoordelijk zijn voor lichamelijk letsel of materiële schade bij een ander als gevolg van een ongeval. Je moet hierbij denken aan medische rekeningen, juridische kosten en vervanging van eigendommen. De familiale dekking geldt alleen voor onopzettelijke schade die jij dus per ongeluk veroorzaakt hebt. 

Ter illustratie een voorbeeld van een ongeval  waarvoor jij persoonlijk aansprakelijk bent en dat normaliter gedekt wordt door een familiale verzekering: laten we zeggen dat een gast jouw huis bezoekt en dat deze, als die in jouw garage staat, wordt geraakt door een vallende ladder. Als gevolg hiervan breekt deze gast zijn arm en heeft medische hulp nodig. De gast kan deze kosten op jouw verhalen, omdat het ongeval bij jou thuis gebeurd is en jij als het ware verantwoordelijk was voor zijn of haar veiligheid. In dit geval, een ongeluk, dekt de verzekering de medische en juridische kosten van het ongeval – tot aan het totaalbedrag wat vastgesteld is in jouw polis.

Dit voorbeeld verhaalt over een ongeluk dat binnenshuis plaatsvond. Andere voorvallen, in de publieke ruimte, worden ook gedekt door deze verzekering. Wanneer er aangetoond kan worden dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, zal jij de getroffene moeten vergoeden. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus een familiale verzekering is beslist geen overbodige luxe.

familiale verzekering: Dekking

Een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering, of familiale verzekering, dekt je tegen onkosten die jij moet maken als jij verantwoordelijk bent voor schade bij derden. Het gaat om schade veroorzaakt door ongeluk of verwaarlozing. Dit kan persoonlijk letsel zijn maar materiële schade. Daarnaast ben je gedekt tegen eventuele juridische kosten mocht jezelf het slachtoffer van een ongeluk zijn. Een aantal klassieke voorbeelden van schade zijn:

Ongelukken in en om het huis

Een vriend komt je huis binnen en glijdt uit op een natte vloer en verwondt zijn rug. Deze vriend zal de verantwoordelijkheid bij jou leggen, gezien jij verzuimd hebt te zorgen voor een veilig begaanbare vloer. Ander veel voorkomend geval: Je kinderen spelen in de tuin en ze breken per ongeluk het raam van de buurman met een bal. De buurman beweert dat jij verantwoordelijk bent omdat ji nalatig bent geweest je kinderen onder controle te houden. Tijdens een vakantie in het buitenland laat je misschien wel een brandende sigaret vallen, waardoor een brand ontstaat in het bedrijfspand onder je hotel. Het bedrijf zal jou zeker aanklagen voor schade. Gelukkig gelden de meeste familiale verzekering ook op vakantie.

Ongelukken op de werkvloer

Het is niet waarschijnlijk dat je in je dagelijks leven veel risico loopt. De meeste activiteiten zijn niet risicovol en de meesten van ons gebruiken hun gezonde verstand. Meer kans op ongevallen loop je op je werk. Onder werktijd is er meer interactie met publiek en is de kans op ongelukken veel groter. Jouw werkgever is verantwoordelijk voor de bedrijfs activiteiten, maar niet voor jouw persoonlijke gedrag. In sommige gevallen ben jij als individu nog steeds zelf verantwoordelijk voor eventuele schade aan derden door jouw nalatigheid.

Ongelukken in het verkeer

In het verkeer zijn ongelukken helaas aan de orde van de dag. Het risico op een ongeval is het grootst in deze categorie. Het gaat hier om deelname aan het langzame verkeer: lopen, fietsen en gemotoriseerde voertuigen tot een snelheid van 25 km/u. Denk hier dan ook aan skateboarden, inline skates, elektrische rolstoel, elektrische steps, en elektrische fietsen. Ongevallen met een auto vallen niet in deze categorie.

Jijzelf in de slachtofferrol

Het kan natuurlijk heel goed gebeuren dat jij zelf schade ondervindt door de nalatigheid van een ander. Alle bovengenoemde voorbeelden zijn omkeerbaar. Mocht jij schade ondervinden en dat willen claimen, zal jij dat via een bemiddelaar of de rechtbank moeten doen. Dit brengt natuurlijk kosten met zich mee. In deze polis zijn de kosten voor rechtsbijstand inbegrepen. Op die manier ontvang jij advies van experts over de te nemen stappen.

Wat wordt er niet gedekt door een familiale verzekering?

Er zijn een flink aantal situaties waarin jij niet gedekt bent door deze verzekering. Het gaat hier om algemene richtlijnen, want elke verzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden. Dus goed nagaan alvorens een polis af te sluiten. Hier volgt een lijstje van zaken die normaalgesproken uitgesloten zijn van een familiale verzekering:

– Gevolgen van een auto ongeluk. De schade aangericht door de bestuurder van een auto wordt apart gedekt door de verplichte autoverzekering.

– Lichamelijk letsel of materiële schade welke aantoonbaar opzettelijk veroorzaakt is door jezelf of een familielid dat bij jou in huis woont.

– Claims die hoger zijn dan het verzekerde limiet of lager zijn dan de franchise waarde. Dat wil zeggen dat de verzekerde te allen tijde verantwoordelijk voor het betalen van de franchise waarde en dat de verzekeraar nimmer meer uitkeert dan de limiet waarde.

De voordelen van een familiale verzekering samengevat

Het is niet voor niets zo dat bijna 90 % van de Belgen een familiale verzekering heeft afgesloten. Vaak worden ze aangeboden voor de hele familie, en betalen kids onder de 18 niets. Soms worden ze ook aangeboden in pakketten met huis- en auto verzekering samen. Zo ben je nog voordeliger uit. Het grootste voordeel is toch wel dat je niet voor onaangename kosten komt te staan mocht je per ongeluk een ongeval veroorzaakt hebben. Het kan de beste overkomen. En de kosten, zowel medisch en materieel als juridisch, kunnen soms astronomisch hoog oplopen. Zonder verzekering zou het zomaar kunnen dat je de rest van je leven blijft afbetalen. Daar heeft natuurlijk niemand zin in. Naast de schade die jij derden aangebracht zou kunnen hebben, word je met een familiale verzekering ook bijgestaan mocht je zelf het slachtoffer worden van een ongeluk. De verzekeraar levert rechtsbijstand welke jou helpt navigeren door de juridische wereld. Dat neemt een hoop zorgen weg, en helpt jou te ontvangen waar jij recht op hebt.

Wil je nog meer vergelijken? Websites als vergelijkeninbelgie.be gaan nog een stuk verder dan wij doen. 

Over deze vergelijking

Deze vergelijking is een onafhankelijke publicatie die werd opgesteld in september 2023 en vooral dient als eerste indicatie of richtlijn voor wie op zoek gaat naar een familiale verzekering of verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Bij elke verzekeraar of makelaar die het merk vertegenwoordigt, werden voor deze steekproef dezelfde parameters doorgegeven bij het opvragen van een tarief. We verwijzen echter door naar de websites en makelaars van de verzekeraars in kwestie als u meer details wil of een gepersonaliseerde berekening voor uw eigen situatie wenst.

De parameters die in deze vergelijking werden doorgegeven zijn de volgende:

  • Aanvrager: 37 jaar oud | woonachtig te 2000 Antwerpen | Zowel aanvraag voor gezin als alleenstaand