Home » Autoverzekering

Autoverzekering

Autoverzekering vergelijken voor

Mercedes CLA180 (2023)

KM per jaar
14000

BA
284€

Mini omnium
660€

Full omnium
980€
2,5% vrijstelling

BA
372€

Mini omnium
684€

Full omnium
1.162€
750€ vrijstelling

BA – Mini Omnium – Full Omnium
Bereken online >

BA
396€

Mini omnium
703€

Full omnium
1.212€
1.100€ vrijstelling

BA
412€

Mini omnium
875€

Full omnium
1.379€
625€ vrijstelling

BA
415€

Mini omnium
910€

Full omnium
1.327€
400€ vrijstelling

BA
441€

Mini omnium
1.078€

Full omnium
1.570€
450€ vrijstelling

BA
445€

Mini omnium
917€

Full omnium
1.394€
400€ vrijstelling

optimco logo

BA
453€

Mini omnium
886€

Full omnium
1.150€
5% vrijstelling

BA
485€

Mini omnium
923€

Full omnium
1.397€
400€ vrijstelling

BA
600€

Mini omnium
1.008€

Full omnium
1.531€
250€ vrijstelling

BA
625€

Mini omnium
1.067€

Full omnium
1.543€
2,5% vrijstelling

In deze willekeurige simulatie komt de autoverzekering van Yuzzu als goedkoopste uit de bus.

Elke simulatie en situatie is echter anders. We raden u daarom sterk aan om voor uw eigen wagen en persoonlijke gegevens de oefening te maken op de respectievelijke websites, want naargelang uw leeftijd, aantal gereden kilometers, rijhistoriek, rijhulpsystemen, enz. geven alle verzekeraars andere prijzen en kortingen.

Alles over autoverzekering vergelijken

BA

De BA autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is de minimum verplichte verzekering in België die elke wagen dient te hebben.

KL-omnium

De kleine of mini omnium is ideaal voor wagens ouder dan 3 jaar oud die nog steeds dienen verzekerd te worden tegen diefstal. 

Omnium

De volledige omnium is de meest uitgebreide autoverzekering en dekt ook materiële schade aan eigen wagen. Ideaal voor nieuwe auto’s jonger dan 3 jaar oud.

Eerst en vooral, onderscheiden we in België 3 soorten autoverzekering: 

 • BA autoverzekering – Wettelijk verplichte minimum
 • Mini Omnium verzekering – Geschikt voor recente wagens tussen 3 en 5 jaar oud
 • Full Omnium autoverzekering – Ideaal voor dure of recente wagens < 3 jaar oud. Hierbij dient u goed te letten op de ‘vrijstelling’, of zeg maar het deel waarvoor u zelf opdraait bij eigen schade. Hoe lager dit bedrag is, hoe beter.
Aanvullend zijn er verschillende aanvullende waarborgen mogelijk, zoals: 
Daarbovenop zijn er nieuwe tendensen in de markt die de prijs van uw verzekering drukken, namelijk:

U dient dus goed te kijken wat voor soort verzekering u aan het simuleren bent en welke verzekering u precies zelf nodig hebt. 

Er zijn tot slot een aantal vanzelfsprekende situaties waarin de autoverzekering u niet dekt. Bijvoorbeeld als u te snel, onder invloed van drank of drugs of zonder rij- of keuringsbewijs rijdt. Hetzelfde geldt wanneer uw auto te veel inzittenden telt of u uw verzekeringspremie niet betaald heeft.

Op onze website simuleren we voor 1  willekeurig type wagen bij 15 verschillende verzekeraars. Dit is de alfabetische lijst van verzekeraars waar we een simulatie hebben geprobeerd op te vragen:

 • AG Insurance (wordt ook verdeeld via BNP Paribas Fortis)
 • Allianz
 • Argenta
 • AXA
 • Belfius
 • DVV
 • Ethias
 • Federale verzekering
 • ING
 • KBC
 • Optimco
 • P&V (stelt niet langer een online P&V autoverzekering simulatie ter beschikking)
 • Vivium (stelt geen online similatie ter beschikking)
 • Yuzzu (de nieuwe naam van het voormalige Touring verzekeringen)

Ben je nog niet verzekerd? Dan kan je je verzekeraar vrij kiezen. 

Als je reeds een autoverzekering hebt, zal je eerst jouw huidige verzekering hiervan op de hoogte moeten stellen. Vanaf het moment dat je jouw aanvraag tot stoppen hebt ingediend, zal je nog 3 maanden opzegtermijn moeten respecteren bij jouw huidige verzekering. Als je dit niet op tijd doet, of helemaal niets laat weten aan je verzekeringsmaatschappij, zal je contract stilzwijgend doorlopen. Deze drie maanden gelden ook als je verzekeraar de prijzen heeft verhoogt en je daarom wilt overstappen. Mocht je niet gaan overstappen naar een andere verzekering maar geen verzekering meer nodig hebben aangezien je jouw auto gaat verkopen, dan geldt er een andere regel. In dit geval zal je dit zo snel mogelijk aan jouw verzekering moeten laten weten.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende verzekeringsmaatschappijen op de Belgische markt. Om jou te helpen om een beter overzicht te vormen, vindt je hier een verdeling van de verschillende maatschappijen die autoverzekeringen aanbieden en een algemene scan over de voordelen die je zult ontvangen bij iedere individuele verzekeringsmaatschappij.

Yuzzu autoverzekering

Een andere Directe Verzekeraar is Yuzzu. Bij deze verzekeringsmaatschappij kun je terecht voor uitbreiding op je basisdekking en heb je de keuze tussen een bestuurdersverzekering en een rechtsbijstandsverzekering.  Ook Yuzzu biedt een voordelige service aan. Een van deze punten is dat het geen stijging in je premie zal geven na een ongeluk of grote schade. Dit is een formule die andere verzekeraars over het algemeen altijd toe passen. De autoverzekering bij Yuzzu is vooral een voordelige keuze voor jongere bestuurders. Je kunt daarnaast ook korting van maar liefst 15% verwachten zodra je per jaar minder hebt gereden dan 10.000 kilometer. Het enige nadeel is dat je per maand vier euro extra zal moeten betalen, als je wenst je premie per maand te betalen in plaats van in een keer.

AXA autoverzekering

AXA is een verzekeringsmakelaar waar je terecht kan voor het vinden van een erg uitgebreid autoverzekering-pakket. Het biedt naast de standaard basisdekkingen ook enkele aanvullende dekkingen. Je kunt aan je basisdekking namelijk nog Veiligheid van de bestuurder, Rechtsbijstand, Omni assistance en/of Service on Demand toevoegen. AXA staat bekend om snelle en kwalitatieve service die 24/7 klaar staat om bijstand te geven bij ongevallen. Ook zal je bij AXA een tariefvoordeel ontvangen als je erg weinig kilometers maakt en zal je ook 10% ontvangen op je verzekering als je een ervaren bestuurder bent die geen enkele ongevallen heeft meegemaakt. De prijzen die je bij AXA zult betalen zijn ook erg voordelig als je wordt gezien als veilige bestuurder.

DVV autoverzekering

DVV is ook een verzekeringsmakelaar en biedt correcte service aan en aantrekkelijke pakketten voor autoverzekeringen. Je kunt bij DVV naast de basisdekkingen, ook de volgende aanvullende dekkingen afsluiten tegen een extra bedrag: Rechtsbijstandverzekering, reisverzekering, bestuurdersverzekering en hulp bij pechverhelping. DVV brengt een extra interessante voordelen met zich mee. Zo zal je 10% korting ontvangen als in een jaar niet meer dan 10.000 kilometer hebt gereden mits je 27 of ouder bent en zal je ook 20% korting ontvangen als je de autoverzekering afsluit voor een auto die tijdens het rijden weinig CO2 uitstoot. DVV biedt ook voor de bestuurders die 60 jaar of ouder zijn een mobiliteitsgarantie aan. Mocht je in een ongeluk terecht zijn gekomen met je auto, dan kan je met een autoverzekering van DVV ook 24/7 en overal in België terecht om je auto te vervangen.

KBC autoverzekering

De autoverzekering van KBC kan een erg voordelige verzekering zijn aangezien zogenaamde goede bestuurders extra voordelen zullen ontvangen. Bovenop de basisverzekering kun je bij KBC ook een bestuurdersverzekering, rechtsbijstand, pechverhelping en personenbijstand en een autoverzekering voor je kind met een voorlopig rijbewijs toevoegen. Het voordeel bij KBC is dat je ook met de Burgerlijke Aansprakelijkheid de optie hebt om aanvullende dekkingen toe te voegen. Als je minimaal één jaar zonder fouten en ongevallen hebt gereden dan kun je 10% korting op deze Burgerlijke Aansprakelijkheid ontvangen. Ook zal je een lagere premie betalen als je auto wordt gezien als erg veilig. Bij KBC werken ze met jokers. Na vijf jaren zonder schade te hebben gereden zul je een joker ontvangen en uiteindelijk kunnen deze jokers je extra kortingen geven over jouw autoverzekering.

Allianz autoverzekering

Tegenover de andere verzekeringen, werkt Allianz met een concept met weinig uitzondering en kortingen. Allianz is een van de wereldleiders op het gebied van verzekeringen en dus betaal je bij Allianz voor de 25 jaar ervaring die de naam heeft opgedaan en daarnaast de wereldwijde kennis en expertise die het jou kan aanbieden. De prijs die je zal betalen wordt persoonlijk samengesteld en bepaald door de hoeveelheid dat je jouw auto gebruikt. Als je in het bezit bent van een gezinswagen, dan zal Allianz je een korting aanbieden. Het werkt met 24/7 bereikbare en beschikbare bijstand en ook kun je altijd een makelaar of agent van Allianz inschakelen om je te helpen bij schade of andere dergelijke formulieren.

ING autoverzekering

ING is een voorbeeld van een bank die verzekeringen aanbiedt en daar valt ook de autoverzekering onder. Bij ING kun je aan jouw basispakket ook verschillende aanvullende dekkingen toevoegen. Je hebt de keuze uit een bestuurdersverzekering, rechtsbijstandsverzekering, premiebescherming bij schade en pechverhelping in het buitenland. Hoewel verzekeringen bij banken niet over het algemeen het voordeligste zijn, biedt ING wel aantrekkelijke voordelen aan. Je kunt namelijk je premie bij ING maandelijks betalen zonder dat je hier een extra bedrag voor moet betalen. Ook zal de speciale aanvullende dekking Premiebescherming er voor zorgen dat na schade of een ongeval, jouw premie niet ongewenst zal stijgen. Als je een bestuurder bent zonder ongevallen in jouw historie, dan zal je ook 10% korting ontvangen bij het afsluiten van je autoverzekering.

Argenta autoverzekering

Bij Argenta zal je ook een uitgebreide dekking ontvangen en altijd beschikbare service. Je kunt er voor kiezen om aan je basisverzekering nog een bestuurder+ of een rechtsbijstand Safe toe te voegen. Dit zijn twee aanvullende dekkingen. Argenta biedt specifiek voor de oudere autobestuurders voordelige tarieven aan en ook is het mogelijk om op ieder gewenst moment jouw contract te stoppen zonder extra kosten. Het geeft aan alle verzekerde gratis bijstand zodra dit nodig zou zijn na een ongeluk.

Ethias autoverzekering

Ethias is een verzekeringsmaatschappij die graag werkt met speciale korting voor milieubewuste bestuurders. Als je wordt gezien als een goede bestuurder, als je weinig rijdt of als je rijdt in een hybride of elektrische auto dan zal je korting kunnen ontvangen bij Ethias. Deze kortingen kunnen erg hoog oplopen. Als je in het bezit bent van een elektrische auto dan zal je al 30% korting ontvangen over een Burgerlijke Aansprakelijk en/of op iedere soort Omnium. Deze korting zal 20% zijn als je in het bezit bent van een hybride auto die niet meer dan 100g/km aan CO2 uitstoot geeft. Als je in een jaar niet meer dan 10.000 kilometer rijdt een een bonus-malus hebt die tussen de 0 en 2 is, dan zal je 15% korting krijgen op de Burgerlijke Aansprakelijkheid en/of Omnium.

AG Insurance autoverzekering

AG Insurance biedt naast de basisdekkingen ook een groot aantal opties in aanvullende dekkingen. Je kunt tegen een extra bedrag er voor kiezen om een rechtsbijstandsverzekering, verzekering topbestuurder, dekking tegen natuurkrachten en glasbreuk, verzekering autodelen/huren of verkeersongevallenverzekering toe te voegen. Ook zal je bij AG Insurance korting over je autoverzekering kunnen ontvangen als je al een klant was bij AG. Deze korting geldt ook als je per jaar niet meer dan 10.000 kilometer doet rijden. Daarnaast kun je 10% korting ontvangen als je auto in het bezit is van één of meer specifieke beveiligingsmaatregelen.

Belfius autoverzekering

Belfius is een bank die verschillende verzekeringen aanbiedt, waaronder de autoverzekering. Bij Belfius kun je terecht om een basisdekking af te sluiten en aan deze dekking kun je een rechtsbijstandsverzekering, bestuurdersverzekering of pechverhelping toevoegen. Ook Belfius werkt met verschillende kortingen die je onder specifieke voorwaarde kunt ontvangen. Als je niet meer dan 10.000 kilometer per jaar rijdt zul je 6% korting ontvangeen en ook biedt het een korting van 5% aan op bestuurders die onder de 26 jaar zijn. Een autoverzekering bij Belfius is extra interessant voor jongeren onder de 30 jaar aangezien het de mogelijkheid biedt om via Belfius rijlessen te volgen.

Federale verzekering autoverzekering

Federale verzekering biedt een betrouwbare autoverzekering aan. Ze werken met een bonus-malus model wat in de loop van de jaren aantrekkelijke voordelen kan geven aan goede bestuurders. Je kan bovenop je basisverzekering ook kiezen om een bestuurdersverzekering, rechtsbijstandsverzekering of een F-bijstand Auto toevoegen. Federale verzekering onderschijt zich voornamelijk door hun speciale winstverdeling. Ieder jaar kun je als klant een bedrag van je premie terug ontvangen als je in het bezit bent van een van de basis autoverzekeringen. Deze schenking wordt gedaan in de vorm van een restorno en dit bedrag komt uit de jaarlijkse winst die Federale verzekering heeft gemaakt.

Prijs is één ding, maar ook niet altijd alles want uiteindelijk wil je de een verzekering met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Maar hoe breng je kwaliteit in kaart? Wel, kwaliteit is iets dat heel persoonlijk ervaren wordt en dus moeilijk te becijferen. We gaan er in daarom in dit geval van uit dat een verzekeraar met een goede service op lange termijn logischerwijze ook een goed marktaandeel weet in te nemen of te behouden. Daarom hebben we telkens het marktaandeel voor auto en motorverzekering per verzekeraar opgenomen in onze vergelijking. De top 5 qua marktaandeel bestaat voor auto & motor volgens Assuralia* uit: 

 1. AXA
 2. AG Insurance
 3. Ethias
 4. Baloise
 5. KBC
Bron marktaandeel: Top 15 auto & motorrijtuigen van Assuralia

Het is niet de makkelijkste klus om een passende autoverzekering te vinden. Er zijn tegenwoordig veel verschillende concurrenten op de markt en daarnaast zijn er veel factoren die bepalen welke soort verzekering het beste bij jou past. Het is daarom extra van belang dat je met kennis dit proces instapt, zodat jij zeker weet welke van deze factoren extra belangrijk zijn voor jou en om vanuit die kennis de beste verzekering voor jouw auto te vinden. Wij helpen je graag om dit proces meer comfortabel te maken. In dit artikel zal je bruikbare informatie vinden over waar je extra op moet letten als je een autoverzekering afsluit en we hebben ook verschillende autoverzekeringsmaatschappijen in België voor jou onder de loep genomen.

De BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) autoverzekering is de minimum wettelijk verplichte autoverzekering die elke wagen dient te hebben. Deze dekt materiële en lichamelijke schade aan derden. 

De kleine of mini omnium is een tussenoplossing tussen de BA en full omnium. Deze dekt bovenop de BA verzekering doorgaans ook brand, glasbreuk en diefstal

De volledige omnium verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering en dekt ook materiële schade aan de eigen wagen. Deze wordt doorgaans afgesloten voor auto’s jonger dan 3 jaar oud.

Bovenop uw verzekering, kan u ook intekenen op optionele waarborgen zoals rechtsbijstand of een bestuurdersverzekering voor de wagen in kwestie.

Over deze vergelijking

Deze vergelijking werd onafhankelijk opgesteld in september 2023 en dient vooral als eerste indicatie of hulp voor wie op zoek gaat naar een autoverzekering. Bij elke verzekeraar of makelaar die het merk vertegenwoordigt werden voor deze steekproef dezelfde parameters doorgegeven bij het opvragen van een tarief. We verwijzen echter door naar de websites en/of makelaars van de verzekeraars in kwestie als u een gedetailleerde berekening voor uw eigen wagen wenst.

De parameters die in deze vergelijking werden doorgegeven zijn de volgende:

Auto: Mercedes CLA 180 coupé C118 (2023) | 136 pk | 100kW | 1332cc | benzine | Handgeschakeld | 4-deurs | afzonderlijke parkeergarage | cataloguswaarde: 34.100€ incl. BTW, opties en rijhulpsystemen

Bestuurder: 36 jaar oud | woonachtig te Antwerpen | rijbewijs sinds 2005 | bediende | bonus malus van 0 | geen bijkomende jonge bestuurder | 14.000 km per jaar C1