Home » Oldtimerverzekering vergelijken

Oldtimerverzekering vergelijken

De oldtimer

Toyota Corolla (1989)

KM per jaar
2000

Kilometerverzekering oldtimer

europ assistanc

BA per jaar
144€
Online afsluitbaar

BA + mini omnium
306€
Online afsluitbaar

Speciale oldtimerverzekering

Erard verzekeringen

BA per jaar
110€

BA per jaar
Vraag offerte

BA + mini omnium
Vraag offerte

BA per jaar
156€

*Bron marktaandeel: Top 15 auto & motorrijtuigen van de overkoepelende organisatie Assuralia 2017

Wat is een oldtimer?

Een oldtimer is natuurlijk iets voor verzamelaars en liefhebbers. In België gaat het dan over een een wagen die ouder is dan 25 jaar oud en die beschikt over een speciale O-nummerplaat. Je mag je wagen dan enkel gebruiken tijdens je vrije tijd en niet voor woon-werk verkeer of professionele doeleinden.

Wat is een oldtimerverzekering?

Een oldtimer is natuurlijk iets voor verzamelaars en liefhebbers. In België gaat het dan over een een wagen die ouder is dan 25 jaar oud en die beschikt over een speciale O-nummerplaat. Je mag je wagen dan enkel gebruiken tijdens je vrije tijd en niet voor woon-werk verkeer of professionele doeleinden.

Er zijn echter weinig verzekeraars die een speciale autoverzekering hebben die enkel voor een oldtimer dient. De enige twee die we in in onze vergelijking konden vinden zijn Ethias en Erard verzekeringen. De tarieven voor zo’n speciale verzekering zijn vaak iets lager, maar er gelden zoals hierboven vermeld weliswaar speciale regels voor dit type oldtimerverzekering. 

De prijsverschillen tussen de verschillende verzekeraars waren tijdens onze test zo relatief klein, dat je de keuze voor je verzekeraar beter kan baseren op je persoonlijke voorkeur.

De juiste verzekering oldtimer

Als echte liefhebber sluit je graag de beste verzekering oldtimer af. In België is het afsluiten van verzekeringen gelukkig erg goed geregeld. Hierdoor kun je met een gerust hart de weg op in je favoriete bolide. Een oldtimer heeft voor de meeste eigenaren veel meer dan alleen materiële waarde. Autofanaten zijn vaak erg gehecht aan hun auto. Bovendien vraagt een oldtimer nou eenmaal om wat meer aandacht en onderhoud dan een moderne auto. Je zult daarom sowieso meer tijd kwijt zijn om deze auto mooi te houden. En door deze tijd en aandacht alleen zal de persoonlijke waarde van een oldtimer alleen maar omhoog gaan. Hierdoor zal in veel gevallen een verzekering de geleden schade bij lange na niet kunnen dekken. Toch is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. In België is het bijvoorbeeld verplicht om een Burgerlijke Aansprakelijkheid verzekering te hebben. Dat geldt voor oldtimers en andere voertuigen.

Een voordeeltarief BA oldtimer

In België houden veel mensen van oldtimers. Dat geldt gelukkig ook voor een deel van de mensen die de regels opstelt. Want hierdoor kun je jouw oldtimer extra voordelig laten verzekeren. Dat doe je door gebruik te maken van het voordeeltarief. Je auto zal dan uiteraard wel officieel moeten voldoen aan de voorwaarden die zijn opgesteld voor oldtimers. Die zijn gelukkig niet heel erg streng, maar wel bindend. Wanneer je auto aan al deze voorwaarden voldoet, dan doe je er goed aan om een aparte Burgerlijke Aansprakelijk verzekering oldtimers af te sluiten. Want voor een gekort tarief kun je dan profiteren van erg gunstige voorwaarden.

Voorwaarden afsluiten verzekering oldtimer

Je auto moet uiteraard wel aan bepaalde eisen voldoen voordat deze als oldtimer bestempeld kan worden. En als je auto geen oldtimer is, dan is het natuurlijk ook niet mogelijk om een specifieke oldtimer BA verzekering voor je bolide af te sluiten. In België zijn de regels wat dat betreft gelukkig erg eenduidig. Tenminste, als je woonachtig bent in Vlaanderen. Je voertuig zal minstens 25 jaar oud moeten zijn. Het maakt verder niet uit wat voor type voertuig het is. Het kan gaan om een personenauto, een bedrijfsvoertuig of een minibus. Er ontstaat ook steeds meer interesse in oude, militaire voertuigen. Deze kun je ook gewoon laten verzekeren, op voorwaarde dat ze 25 jaar of ouder zijn.

Extra voorwaarden voor afsluiten van verzekering oldtimer

Als je auto ouder is dan 25 jaar, dan kom je in aanmerking voor een speciale Burgerlijk Aansprakelijkheid verzekering voor oldtimers. Daarvoor zul je nog wel het een en ander moeten doen. Dat zijn gelukkig vooral formele zaken. Het belangrijkste is dat je auto staat ingeschreven als oldtimer. Daar hoort een speciaal oldtimer kenteken bij. Als je deze in bezit hebt, dan is jouw auto officieel geregistreerd als oldtimer. En vanaf dat moment kun je gaan profiteren van de voordelen die de Burgerlijke Aansprakelijkheid verzekering oldtimers oplevert.

De Burgerlijke Aansprakelijkheid verzekering oldtimers voor inwoners van Wallonië

In Wallonië zijn de regels net even anders. En in dat geval komt het erop neer dat ze ook een stukje strenger zijn. Dit heeft te maken met de een andere structuur van de verkeersbelasting en de zogenaamde ecomalusbelasting. Hierdoor moet de auto aan meer voorwaarden voldoen om te kunnen profiteren van het voordeeltarief voor een verzekering oldtimer. De meest belangrijk eis heeft te maken met de leeftijd van de auto. In Vlaanderen moet deze 25 jaar oud zijn. Daar tellen ze in Wallonië 5 jaar bij op. Om een auto officieel te kunnen betitelen als oldtimer zal deze dus niet 25, maar 30 jaar oud moeten zijn. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden wanneer je en verzekering af wilt sluiten voor je oldtimer en wilt profiteren van extra voordelige tarieven voor de Burgerlijke Aansprakelijkheid verzekering.

Dekking BA verzekering oldtimers

Als eigenaar van een oldtimer kun je profiteren van gunstige voorwaarden. Het is belangrijk om te weten dat de Wettelijke Aansprakelijkheid verzekering alleen kosten vergoed die de bestuurder bij derden maakt. Wanneer de eigenaar van een oldtimer de veroorzaker van een ongeluk is, dan kunnen de kosten die derden maken verhaald worden op deze verzekering.

De hoogte van de vergoeding

Een verzekering oldtimers is dus helemaal niet duur. Tegelijkertijd worden er veel kosten vergoed als dat nodig is. Er is zelfs geen limiet voor de kosten van medische hulp die nodig is door de gevolgen van het door de verzekerde veroorzaakte ongeluk. Het limiet voor materiële schade ligt ook erg hoog. Deze ligt op 100.000.000,00 euro.

Voorwaarden om aanspraak te maken op de verzekering

Je kunt niet zomaar gebruik maken van de Burgerlijke Aansprakelijkheid verzekering oldtimers. Je mag het voertuig bijvoorbeeld alleen voor privédoeleinden gebruiken. Het is dus niet toegestaan om je oldtimer te gebruiken op professioneel gebied of met het doel om geld te verdienen. Dit is een harde voorwaarde, maar soms wel lastig om te bevestigen. Het is in ieder geval belangrijk dat je jouw oldtimer niet inschrijft als bedrijfswagen.

Niet verzekerd door de Burgerlijke Aansprakelijkheid voor oldtimers

Het is belangrijk om te weten dat deze verzekering niet zomaar alles vergoedt. Je zult alleen de kosten vergoed krijgen die je bij anderen maakt. Het probleem daarvan is dat je eigen oldtimer dus helemaal niet verzekerd is wanneer jij de veroorzaker van een ongeluk bent. En dat geldt ook voor de bestuurder. Wanneer jij zelf gewond raakt en medische hulp nodig hebt, dan worden deze kosten niet vergoed door de Burgerlijke Aansprakelijkheid verzekering oldtimers. Wanneer er waardevolle spullen die zich in de auto bevonden ten tijde van het ongeluk, dan wordt schade daaraan ook niet vergoed. Het is slechts een verzekering die garandeert dat je niet op hoeft te draaien voor kosten die je maakt bij derden. Dat geldt voor alle verzekeringen met aansprakelijkheid in de naam. Als eigenaar van een oldtimer kun je gelukkig wel gebruik maken van erg gunstige tarieven.

Over deze vergelijking

Deze vergelijking is een onafhankelijke publicatie die werd opgesteld in september 2023 en vooral dient als eerste indicatie of richtlijn voor wie op zoek gaat naar de goedkoopste autoverzekering voor een oldtimer. Bij elke verzekeraar of makelaar die het merk vertegenwoordigt, werden voor deze steekproef dezelfde parameters doorgegeven bij het opvragen van een tarief. We verwijzen echter door naar de websites en makelaars van de verzekeraars in kwestie als u meer details wil of een gepersonaliseerde berekening voor uw eigen wagen wenst.

De parameters die in deze vergelijking werden doorgegeven zijn de volgende:

  • Auto: Toyota Corolla (1989) | 50 pk | benzine | catalogusprijs: 12.398€ incl. BTW | geen rijhulpsystemen
  • Bestuurder: 36 jaar oud | woonachtig te Antwerpen | rijbewijs sinds 2005 | bediende | bonus malus van 0 | geen bijkomende jonge bestuurder | 2.000 km per jaar met de oldtimer