Home » Blog » Hoe schadeattest of Carattest opvragen?

Hoe schadeattest of Carattest opvragen?

Als je van autoverzekering wil veranderen, zal de verzekeringsmaatschappij of verzekeringsmakelaar je vragen een schade attest of Carattest voor te leggen. De eerst vraag die dan in je opkomt, zal dan meteen zijn: Wat is dat, waarom vragen jullie me dit en waar kan ik zo’n attest dan aanvragen? Wel, zo’n schadeattest toont je schadeverleden van de afgelopen 5 jaar en mede op basis daarvan zal de nieuwe verzekeraar de prijs van je autoverzekering kunnen berekenen. Het geeft de verzekeraar in kwestie immers een beeld van hoe (on)veilig je rijdt.

Wat is een schadeattest of Carattest?

Het schadeattest van een bestuurder is een document dat informatie bevat over het schadeverleden van een individuele autobestuurder. Het toont details over eerdere ongevallen, schadeclaims en verzekeringsgerelateerde geschiedenis van de bestuurder, zoals het aantal ongevallen waaraan de bestuurder heeft deelgenomen en de omvang van de schadeclaims. Dit document kan worden gebruikt door verzekeringsmaatschappijen om de premie van een autoverzekering te bepalen. Het is belangrijk om een goed schadeattest te hebben, omdat een slechte geschiedenis van ongevallen en claims kan resulteren in hogere verzekeringskosten.

Stappenplan: Hoe schadeattest auto aanvragen?

Je kan een schriftelijk verzoek indien bij je verzekeringsmaatschappij om een schadeattest te bekomen en wachten tot zij schriftelijk reageren.

Maar er bestaat gelukkig ook een veel snellere en efficiëntere manier om een schadeattest te bekomen. Dit is het stappenplan:

 1. Ga naar www.carattest.be
 2. Daar logt u net zoals bij pakweg Tax-on-web in met uw identiteitskaart en elektronische kaartlezer. Deze hoge graad van beveiliging is er opdat onbevoegden geen toegang zouden hebben tot uw schadeverleden.
 3. U krijgt nu uw persoonlijk schadeattest te zien in PDF vorm (zie geanonimiseerd carattest voorbeeld hieronder). Dit PDF document dient u op te slaan, af te drukken en te bezorgen aan de verzekeraar waar u overweegt klant te worden.

Welke maatschappijen doen mee aan Carattest?

Quasi alle verzekeringsmaatschappijen zijn verbonden met de centrale databank van Carattest. We sommen de meest bekende namen op die wij konden terugvinden:

 • AG Insurance
 • Allianz
 • AXA
 • Argenta
 • Baloise
 • Belfius verzekeringen (DVV maakt deel uit van Belfius)
 • Ethias
 • Federale verzekering
 • KBC
 • NN
 • P&V (Vivium maakt deel uit van P&V)
 • Yuzzu (vroeger ‘Touring Verzekeringen’)

Hoe contact opnemen met Carattest?

U kan zich schriftelijk richten tot de beheerder ervan op onderstaand adres:
Datassur E.S.V.
de Meeûssquare 29
1000 Brussel   

Wat bij een fout of geen resultaat?

U hebt recht op rechtzetting van gegevens indien deze fout zijn. Dit recht kan u uitoefenen door een aanvraag per post te sturen naar Datassur. Zij beheren de database met alle schadeattesten en verwerken uw aanvraag dan in overleg met de betrokken verzekeringsonderneming. 

Als u geen resultaat terugvindt, kan dit betekenen dat:

 • Uw verzekeringsmaatschappij niet is aangesloten op Carattest.be
 • U met een bedrijfswagen rijdt en dus geen particulier schadeverleden hebben (zie onderstaande vraag)

Wat met het schadeattest van een bedrijfswagen?

Als u de afgelopen 5 jaar met een bedrijfswagen reeds, zal u geen schadeattest of carattest kunnen ophalen uit de databank. U kunt wel rechtstreeks aan uw werkgever of de leasingmaatschappij vragen dat zij een gelijkaardig attest voor u opstellen. U ontvangt dan een document met het aantal jaren dat u met de wagen reed en het aantal schadegevallen zich heeft voorgedaan gedurende die tijd.

Tip: Breng uw autoverzekering op orde

Voor u bij een nieuwe verzekeringsmaatschappij tekent, denk er dan aan om de prijzen voor uw auto goed te vergelijken. Bij Axa en KBC kan u gratis een simulatie doen van uw autoverzekering. De moeite waard om eens te proberen, het kan je snel al enkele euro’s besparing opleveren!