Home » Blog » Komt de mutualiteit tussen bij plastische chirurgie?

Komt de mutualiteit tussen bij plastische chirurgie?

In België wordt plastische chirurgie doorgaans in twee categorieën ingedeeld: reconstructieve chirurgie en esthetische of cosmetische chirurgie. De tussenkomst van de mutualiteit (ziekteverzekering) verschilt afhankelijk van de aard van de chirurgische ingreep:

  1. Reconstructieve chirurgie: Als plastische chirurgie wordt uitgevoerd om medische redenen, zoals het herstellen van schade na een ongeval, het verwijderen van tumoren, het reconstrueren van lichaamsdelen na een operatie of het behandelen van aangeboren afwijkingen, dan wordt dit beschouwd als reconstructieve chirurgie. In deze gevallen komt de mutualiteit meestal tussen, mits de ingreep medisch noodzakelijk is en voldoet aan de voorwaarden van uw ziekteverzekering.
  2. Esthetische of cosmetische chirurgie: Als plastische chirurgie wordt uitgevoerd om puur cosmetische redenen, zoals het verbeteren van het uiterlijk zonder medische noodzaak, dan wordt dit beschouwd als esthetische of cosmetische chirurgie. De mutualiteit komt over het algemeen niet tussen bij dergelijke ingrepen, en u zult de kosten uit eigen zak moeten betalen.

Het is belangrijk om contact op te nemen met uw ziekteverzekeraar om de specifieke voorwaarden en dekkingen van uw polis te begrijpen, aangezien deze kunnen variëren tussen verschillende verzekeringsmaatschappijen en plannen. Als u van plan bent plastische chirurgie te ondergaan, is het raadzaam om vooraf contact op te nemen met uw verzekeraar om te verduidelijken of de ingreep al dan niet wordt gedekt en om eventuele vereiste goedkeuringen of documentatie te verkrijgen.

Daarnaast moet u altijd overleggen met een gekwalificeerde plastisch chirurg om uw specifieke situatie te beoordelen en om te bepalen of een ingreep medisch noodzakelijk is.

Heb je al een goede hospitalisatieverzekering?

Je kan altijd gratis en vrijblijvend je verzekering simuleren bij DKV.