Home » Blog » AXA fietsverzekering: Prijs en review

AXA fietsverzekering: Prijs en review

Door de opkomst van de elektrische fiets, en daarmee alle andere elektrische vervoermiddelen, worden fietsen met het jaar populairder en mensen zijn hierdoor bereid om steeds meer geld uit te geven. Het is daarom nu nog belangrijker om jouw waardevolle fiets goed te beschermen voor schade of diefstal met een verzekering. De AXA fietsverzekering kan je daar wellicht mee verder helpen.

Daarom maken we in dit artikel een review van de voordelen en nadelen van de fietsverzekering van AXA. Maar beginnen doen we met een simulatie waarbij we de prijs berekenen voor verschillende fietsen:

Wat is de prijs van een AXA fietsverzekering?

Een fietsverzekering bij AXA is af te sluiten voor een erg eerlijke prijs. Je kunt al in het bezit zijn van een fietsverzekering vanaf 76€ per jaar. De prijs zal worden bepaald door de waarde van de fiets die je wilt dekken en ook de dekkingen die je graag in jouw verzekering wilt hebben. De exacte prijs voor jouw fiets berekenen, dat kan je hier bij de AXA fietsverzekering simulator. Met het beantwoorden van een paar vragen kom je er binnen enkele seconden achter wat de exacte prijs zou zijn voor jouw gewenste fietsverzekering pakket. Na berekening via de website kan je desgewenst jouw fietsverzekering afsluiten.

Waarde fiets Prijs fietsverzekering Uw prijs
500€ 76€ Bereken >
1.500€ 87€ Bereken >
3.000€ 97€ Bereken >

Waarom een AXA fietsverzekering?

De fiets is een van de belangrijkste en meest gezonde manieren om onszelf te vervoeren. Er is tegenwoordig een groot aanbod aan verschillende fietsen die van lage tot hoge prijzen gaan. De opkomst van de elektrische fiets, en daarmee alle andere elektrische vervoermiddelen, worden met het jaar populairder en mensen zijn hierdoor bereid om steeds meer geld uit te geven aan het vervoermiddel. Het is daarom nu nog belangrijker om jouw waardevolle fiets goed te beschermen voor schade of diefstal met een verzekering. De AXA fietsverzekering kan je daar wellicht mee verder helpen.

Voor welke fietsen?

De AXA fietsverzekering is een specifieke verzekering die focust op klassieke-, en elektrische fietsen. Naast fietsen vallen ook andere gelijkwaardige vervoersmiddelen onder deze verzekering. Deze andere vervoersmiddelen worden ook wel zachte vervoersmiddelen genoemd. Onder deze term vallen de volgende voertuigen: een step, elektrisch skateboard, scootmobiel voor mindervaliden, hoverboard, Segway of een monowheel. Elektrische vervoermiddelen zijn steeds populairder vanwege de lage inspanning die de bestuurder hoeft te geven en daarnaast is het een erg milieuvriendelijk alternatief. Hier hangt natuurlijk wel een duurder prijskaartje aan dan de normale fiets en daarom is een fietsverzekering een echte must om te hebben. Om in aanmerking te komen voor een fietsverzekering, moet je wel voldoen aan enkelen voorwaarden aan. Het voertuig waar je jouw verzekering voor af wilt sluiten moet minder dan een jaar oud zijn en moet in een nieuwe staat zijn gekocht. Tweedehands fietsen zijn dus niet mogelijk om te verzekeren. Daarnaast moet de volledige waarde van de fiets minimaal €500,- en maximaal €6.000,- zijn. Binnen deze waarde moet je ook de prijs van de accessoires en de btw optellen. Als laatste moet het vervoersmiddel vallen onder de correcte snelheid. Voor een autonome vervoersmiddel is de maximale snelheid 25 km/u en onder deze term vallen voertuigen zoals de elektrische fiets en de zachte vervoermiddelen. Voor een niet-autonome vervoersmiddel geldt een maximale snelheid van 45 km/u en onder deze term vallen elektrische fietsen met assistentie.

Is een fietsverzekering verplicht?

Het hebben van een fietsverzekering is zeker geen verplichting. Je kunt als eigenaar van jouw fiets of zacht vervoermiddel zeker de weg op zonder een verzekering. Het is volledig aan jezelf, jouw persoonlijke situatie en jouw budget of een fietsverzekering baat zal geven. Als je in het bezit bent van een nieuwe en dure fiets, dan biedt een verzekering echter een veiliger gevoel en kan jij bijvoorbeeld met een gerust hart je fiets in het centrum van de stad parkeren.

Voordelen

AspectVoordelen
Materiële schadeHerstelling bij diefstal, ongeval, poging tot diefstal en vandalisme
DiefstalIn een gesloten ruimte of bij diefstal in een open ruimte indien jouw fiets of is vastgemaakt aan een vast punt met een erkend antidiefstalsysteem (of zoals AXA het noemt: ART)
PechverhelpingBij een ongeval of repatriëring wordt u indien het niet anders kan een vervangfiets bezorgd

Nadelen

Bij elke verzekering wordt je in bepaalde gevallen niet gedekt. Dit geldt ook voor de AXA fietsverzekering. Als jouw zacht voertuig of fiets wordt gebruikt voor professionele activiteiten gerelateerd aan sport. Ook geldt de dekking niet als jouw voertuig wordt gebruikt voor zaken zoals betaalde transport voor goederen of personen. Denk hierbij aan service zoals een leverancier van een postbedrijf of een taxi.

Een ander potentieel nadeel is dat diefstal van je fiets of zacht vervoermiddel enkel wordt vergoed als deze was geborgen in een gesloten ruimte (vb. je huis dat op slot was) of in een open ruimte als je een ART* gecertificeerd slot op het voertuig had zitten en het tijdens de diefstal was verbonden aan een hechtingspunt. (De naam ART* is een keurmerk dat aantoont of het slot wat je gebruikt betrouwbaar is).

Kan het ook voor een oude fiets?

Nee, het is niet mogelijk om een fietsverzekering bij AXA af te sluiten als je in het bezit bent van een oudere fiets. Op het moment dat je jouw verzekering afsluit, mag jou fiets niet ouder dan één jaar zijn. Ook geldt de verzekering alleen voor nieuwe fietsen en daarom is het onmogelijk om de fietsverzekering af te sluiten als je jouw fiets tweedehands gekocht hebt.

Conclusie: De AXA fietsverzekering is interessant

Indien je een nieuwe fiets hebt gekocht is die jonger is dan 1 jaar oud en een aanzienlijke som heeft gekost. Je dient je er echter wel van te verzekeren dat je een goed fietsslot voorziet voor je fiets wanneer je hem stalt in een openbare ruimte.

Bron: Axa.be