Home » Blog » DKV Smile of DKV Plan tandzorg kiezen?

DKV Smile of DKV Plan tandzorg kiezen?

We willen er allemaal verzorgd uitzien en daarbij hoort ook een verzorgd gebit. Een gezond gebit is niet alleen een boost voor je zelfvertrouwen, maar helpt ook daadwerkelijk mee aan je lichamelijke gezondheid. Om je gebit goed te verzorgen, zal je regelmatig naar de tandarts moeten voor een controle en tijdens zo’n controle kan het altijd voorkomen dat je een specifieke behandeling zal moeten ondergaan. Sommige behandelingen kunnen vaak erg veel geld kosten en dit zijn bedragen die je liever niet met je eigen spaarpot wilt betalen.

De tandverzekering van DKV kan je daarom een flink eind op weg helpen. Net zoals met iedere verzekering, is het echter erg belangrijk om je vooral goed in te lezen over alle voordelen en nadelen van iedere dekking om zo de best passende dekking voor jouw situatie te kiezen. Bij DKV bieden ze twee verschillende dekkingen aan voor particulieren. De DKV Smile en de DKV Plan Tandzorg. In dit artikel staan de grootste verschillen op een rijtje om jou op weg te helpen tijdens het maken van de keuze.

Welke soort dekking?

Onder de tandverzekering van DKV worden er verschillende behandelingen en ingrepen gedekt. Deze dekkingen zijn voor DKV Smile en DKV Plan Tandzorg exact hetzelfde. Het echte verschil zit hem echter in het gedekte bedrag. De behandelingen en ingrepen die worden gedekt zijn zaken zoals het plaatsen van tandprothesen, kronen, bruggen en implantaten, het ondergaan van parodontie en orthodontie ingrepen en behandelingen, algemene tandzorg en ingrepen zoals radiografie.

Maximale dekking

Hoewel dezelfde ingrepen en behandelingen worden gedekt in DKV Smile en DKV Plan, zit er wel degelijk een groot verschil tussen de twee. Dit heeft te maken met het maximale plafond waarvoor je gedekt bent. DKV Smile werkt namelijk met een maximale dekking per jaar van 1.500€ en onder dit bedrag zitten alle mogelijke ingrepen die vallen onder de bovengenoemde behandelingen.

Bij DKV Plan Tandzorg is dit een ander geval. Bij deze verzekering krijg je een plafond wat tot 5.243,26€ per jaar gaat. Dit is maar liefst drie keer zoveel dan bij DKV Smile. Ook in dit bedrag vallen alle kosten die zijn gemaakt door de bovengenoemde behandelingen. Wat ook belangrijk is om te weten is dat dit plafond pas ingaat tijdens het 4e jaar dat je verzekerd bent en dit bedrag vanaf dan altijd zal gelden voor alle opvolgende jaren dat je voor deze verzekering betaald.

DKV Smile: voordeliger én online beschikbaar

Hoewel je bij DKV Plan Tandzorg dus duidelijk een veel ruimer plafond aangeboden krijgt, is dit een veel duurdere optie. Als je een ruime dekking wilt ontvangen, zul je hier ook voor moeten betalen. DKV Smile is tegenover DKV Plan Tandzorg een stuk voordeliger.

Je kan DKV Smile gemakkelijk via de online website van DKV afsluiten en mocht je twijfelen, dan kun je zelfs via DKV een test doen om jouw best passende pakket te vinden. Ook profiteren jouw kinderen die jonger zijn dan vier jaar van een gratis DKV Smile verzekering als je deze afsluit voor jezelf. Aangezien DKV Plan Tandzorg een erg uitgebreide dekking aanbiedt, biedt DKV niet voor dit pakket de online service om jouw premie te berekenen.

Als je interesse hebt om deze verzekering af te sluiten, kun je contact opnemen met een DKV tussenpersoon. Deze zal je verder helpen met mogelijke vragen die je hebt en zal je uiteindelijk een geschatte premie geven. Deze verzekering is dus ook niet direct af te sluiten via de website.

Let op: niet alles is gedekt

Net zoals bij iedere verzekering, zijn er altijd gevallen en uitzonderingen die niet gedekt zullen worden. Dit is ook het geval bij de tandverzekering. Voor DKV Smile als DKV Plan Tandzorg zijn er gelijkaardige uitzonderingen en deze staan hier op een rijtje voor jou. Voor beide pakketten geldt dat je behandelingen alleen gedekt zullen worden als deze worden uitgevoerd bij een tandarts die gevestigd zit in België. Behandelingen in het buitenland zullen dus nooit worden vergoed.

Ook worden ingrepen voor vervangende en/of ontbrekende tanden die tijdens het afsluiten van het contract al bekend waren niet vergoed. Ook zullen behandelingen die puur esthetische doeleinden hebben niet worden vergoed. Deze behandelingen zijn geen medische noodzaak en zijn puur een persoonlijke keuze. Nadat je 40 bent geworden kun je geen gebruik meer maken van vergoeding voor orthodontische ingrepen en behandelingen en nadat je 65 jaar bent geworden geldt dit ook voor parodontologische ingrepen en behandelingen.

Als laatste zullen ingrepen voor het verplaatsen van vier of meer missende tanden ook niet worden vergoed door DKV.  Nogmaals, al deze uitzonderingen gelden zowel in het DKV Smile pakket als het DKV Plan Tandzorg pakket en worden vooraf en in het contract duidelijk aangegeven om mogelijke miscommunicatie te voorkomen. Op de website van DKV kun je altijd terecht om de informatie terug te vinden en ook kun je via de site altijd contact opnemen met een medewerker die je verder kan helpen met zaken zoals het aanmeldingsproces of andere mogelijke onduidelijkheden.

Bereken jouw DKV Smile prijs

Zoals gezegd is het niet mogelijk om de premie van DKV Plan Tandzorg online te berekenen en kun je deze ook niet online afsluiten. Het is wel mogelijk om je persoonlijke tarieven online te simuleren voor DKV Smile. Als je twijfels hebt over de dekking die je kiest, kun je via de website ook een online test doen die zal onderzoeken waar jouw behoeften liggen en zal aan de hand daarvan een aanbeveling geven. Als je er achter bent gekomen wat jouw gewenste dekking is, dan kun je een schatting van jouw premie aanvragen door een paar simpele vragen in te vullen. Het is echter wel belangrijk om te realiseren dat dit puur een indicatie zal zijn tegenover de premie die je werkelijk zal betalen. Dit komt omdat er tijdens deze test nog geen persoonlijke gegevens zoals gezondheidstoestand zijn opgenomen.