Home » Blog » Hoe gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen? (stappenplan)

Hoe gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen? (stappenplan)

Het aanvragen van een gepersonaliseerde nummerplaat in België kan een leuke manier zijn om uw voertuig een persoonlijk tintje te geven. Hier zijn de stappen die u moet volgen om een gepersonaliseerde nummerplaat aan te vragen in België:

Stap 1: Controleer de beschikbaarheid

Voordat u begint met de aanvraagprocedure, moet u controleren of de gewenste gepersonaliseerde nummerplaat nog beschikbaar is. Dit kunt u doen op de website van de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) of bij een erkende DIV-loket.

Stap 2: Vul het aanvraagformulier in

Ga naar het DIV-loket of download het aanvraagformulier voor een gepersonaliseerde nummerplaat van de website van DIV. Vul het formulier volledig en correct in.

Stap 3: Kies uw gewenste combinatie

Op het formulier kunt u uw gewenste combinatie van letters, cijfers en eventuele speciale tekens (zoals een streepje of een punt) opgeven. Zorg ervoor dat de combinatie voldoet aan de regels en beperkingen van DIV en niet aanstootgevend of misleidend is.

Stap 4: Betaal de kosten

Bij het indienen van uw aanvraag moet u de kosten voor de gepersonaliseerde nummerplaat betalen. De kosten kunnen variëren, dus het is raadzaam om de actuele tarieven te controleren op de website van DIV of bij het loket.

Stap 5: Wacht op goedkeuring

Uw aanvraag wordt beoordeeld door DIV. Dit kan enige tijd in beslag nemen, dus wees geduldig. Zodra uw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u een goedkeuringsbrief van DIV.

Stap 6: Laat uw nummerplaat maken

Na goedkeuring moet u naar een erkende nummerplaatfabrikant gaan om uw gepersonaliseerde nummerplaat te laten maken. De goedkeuringsbrief van DIV is vereist om de nummerplaat te kunnen bestellen.

Stap 7: Monteer de nummerplaat

Zodra u de gepersonaliseerde nummerplaat hebt ontvangen, kunt u deze op uw voertuig monteren. Zorg ervoor dat u dit op een legale manier doet volgens de wettelijke voorschriften.

Houd er rekening mee dat de wachttijden en kosten kunnen variëren, afhankelijk van de regio en de specifieke eisen van DIV. Het is belangrijk om de meest recente informatie en instructies te raadplegen op de website van de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) of om contact op te nemen met een erkend DIV-loket voor specifieke details met betrekking tot uw aanvraag voor een gepersonaliseerde nummerplaat in België.

Ben je al verzekerd?

Denk eraan dat je naast een nieuwe nummerplaat, ook een autoverzekering verplicht dient te hebben om de baan op te kunnen in België.