Home » Blog » Wanneer kan je op pensioen gaan in België?

Wanneer kan je op pensioen gaan in België?

In België kan je in principe met pensioen gaan op verschillende leeftijden, afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorwaarden. Hier zijn enkele van de belangrijkste leeftijdsvereisten:

  1. Wettelijke pensioenleeftijd: De wettelijke pensioenleeftijd varieert afhankelijk van je geboortedatum. Voor de meeste mensen die na 1966 zijn geboren, is de wettelijke pensioenleeftijd 65 jaar. Voor wie geboren is in 1966 of later, wordt de pensioenleeftijd geleidelijk verhoogd tot 67 jaar tegen 2030.
  2. Vervroegd pensioen: Het is mogelijk om met vervroegd pensioen te gaan in België, maar dit is meestal onderworpen aan strengere voorwaarden en kan leiden tot een lagere pensioenuitkering. Je kunt met vervroegd pensioen gaan op de leeftijd van 62 jaar, maar je moet rekening houden met een vermindering van je pensioenbedrag.
  3. Pensioen met loopbaanonderbreking: Sommige mensen kunnen met pensioen gaan met loopbaanonderbreking op een leeftijd die lager is dan de wettelijke pensioenleeftijd, op voorwaarde dat ze voldoen aan specifieke criteria en toestemming hebben van de overheid.
  4. Overlevingspensioen: Het overlevingspensioen is beschikbaar voor weduwen en weduwnaars. De leeftijdsvoorwaarden voor het ontvangen van een overlevingspensioen kunnen variëren, afhankelijk van de leeftijd van de overleden echtgenoot of echtgenote.

Het is belangrijk om op te merken dat de pensioenleeftijd en -voorwaarden in België in de loop der jaren kunnen veranderen als gevolg van wijzigingen in de wetgeving. Daarom is het raadzaam om contact op te nemen met de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) of een erkend pensioenadviseur voor de meest actuele informatie en om je persoonlijke situatie te bespreken.

Ben je al goed verzekerd?

Je kan altijd vrijblijvend en gratis je autoverzekering online berekenen bij Yuzzu