Home » Blog » Hoe beschikbaarheid gepersonaliseerde nummerplaat checken?

Hoe beschikbaarheid gepersonaliseerde nummerplaat checken?

Om te controleren of een gepersonaliseerde nummerplaat nog beschikbaar is in België, kun je de website van de Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit en Vervoer raadplegen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

  1. Ga naar de webpagina “Mijn Voertuig, Mijn Plaat” en speur naar de sectie “Beschikbaarheid van Kentekenplaten.” Klik op de aangewezen link.
  2. Verifieer je identiteit via CSAM. Dit kan met behulp van een ID-kaartlezer of de app “itsme.”
  3. Vul het digitale formulier in met de gewenste keuzes voor reserveringen.
  4. Laat een DIV-medewerker (Directie Inschrijving Voertuigen) je combinatie evalueren aan de hand van de voorgeschreven voorschriften voor gepersonaliseerde kentekenplaten.
  5. Ontvang een elektronische correspondentie van de DIV met informatie over de aanvaarding of afwijzing van je combinatie. Als deze wordt geaccepteerd, krijg je een e-mailuitnodiging om de bijbehorende vergoeding via Maestro-kaart online te voldoen.
  6. Na betaling van de vergoeding heb je een periode van vijf maanden om een voertuigregistratie onder je kentekenplaat aan te vragen. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij. Als dit binnen vijf maanden niet gebeurt, wordt de reservering automatisch geannuleerd en wordt de vergoeding niet gerestitueerd.
  7. Wanneer de voertuigregistratie is voltooid, ontvang je de kentekenplaat en het kentekenbewijs tegen betaling van 30 euro via bpost.

Ben je al verzekerd?

Denk eraan dat je naast een nieuwe nummerplaat, ook een autoverzekering verplicht dient te hebben om de baan op te kunnen in België.