Home » Blog » KBC basisrekening: Tarieven en eigenschappen

KBC basisrekening: Tarieven en eigenschappen

Wat er verwacht wordt van een bankkaart, is voor iedere persoon anders. Sommige gebruiken hem de hele dag door en anderen alleen als het echt noodzakelijk is. Het is wel een feit dat iedereen tegenwoordig een rekening en dus een bankkaart nodig heeft. Een bankkaart die volstaat voor alles wat jij nodig hebt, niet meer en niet minder, bestaat dat? Bij KBC bank hebben we de KBC basisrekening: een rekening met een stabiele en consequente basis. Het is de meest simpele manier van betalen maar hij voldoet aan alle basisfaciliteiten die nodig zijn voor jouw bankzaken. Ondanks dat dit een minder populaire rekening is, is het wel een rekening die perfect past bij jouw dagelijkse bankzaken en uitermate geschikt voor mensen die beperkt gebruik maken van hun bankkaart en/of bijbehorende bankdiensten.

KBC basisrekening: Tarieven en kosten

Over de prijs van de KBC basisrekening kunnen we heel kort zijn: Deze is volledig gratis. Je krijgt hiervoor toegang tot alle basiszaken van het online bankieren. Voor alle extra’s (kredietkaart, geld opnemen aan een KBC loket, goal alert, een extra bankkaart,…) betaal je wel extra als je daar gebruik wenst van te maken. Op deze pagina op de KBC website staan de verschillen haarfijn uitgelegd in een tabel.

Aanvragen is snel gebeurd

Bij KBC vinden ze dat het aanvragen van een rekening tijdrovend werk hoeft te zijn. Bij KBC kun je de basisrekening heel gemakkelijk op twee manieren aanvragen:

  1. Maak een afspraak bij het KBC-kantoor bij jou in de buurt. Een van onze medewerkers zal je dan helpen bij de aanvraag van jouw basisrekening. Enkele dagen later zal je rekening geactiveerd zijn.
  2. De aanvraag van de KBC basisrekening is ook heel makkelijk online te doen. Open de KBC basisrekening in een paar eenvoudige stappen door online je gegevens in te vullen of door gebruik te maken van Itsme.

De rekening waar je kan op rekenen

In vergelijking met de KBC plusrekening is de KBC basisrekening minder populair, maar de KBC basisrekening is de ideale uitkomst voor mensen hun bankkaart of bankdiensten relatief weinig gebruiken. Zoals de naam al doet vermoeden zijn alle basisfeatures bij deze rekening inbegrepen:

een gratis bankkaart, online bankieren met KBC touch, mobiel bankieren via KBC mobile en geld afhalen bij KBC bankautomaten. Er kan ook geld afgehaald worden bij de bankautomaten van andere banken, maar dan betaal je 50 cent per transactie. Ook kun je met je bankkaart contactloos betalen. Als dit niet gewenst is, kun je deze optie altijd uitzetten via KBC touch of KBC mobile. Deze bankrekening en zijn basisfeatures zijn 100% gratis.

We bieden je bij de KBC basisrekening nog een paar andere gratis opties: de sms-diensten Veilig Kaartgebruik en Onuitvoerbare betaalopdrachten. Is de batterij van je kaartlezer op of is je kaartlezer kapot, dan vervangen we deze gratis. Ook het openen van een spaarrekening is gratis. 

Wil je daarnaast ook gebruik maken van andere features? Dan is je bankkaart gemakkelijk uit te breiden. Deze features zijn niet gratis inbegrepen en hier dien je dan ook voor te betalen. Je kunt hierbij denken aan: een tweede bankkaart, een KBC Go-kaart, een foto op je bankkaart, geld afhalen aan een loket of bij andere banken of een goal-alert van je favoriete voetbalclub. Voor deze features geldt dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Naast deze features zijn er ook nog exclusieve features zoals een digitale kluis, Apple pay en instant overschrijvingen. Deze features zijn voorbehouden voor de KBC plusrekening en dus niet beschikbaar voor de KBC basisrekening.

Heb je meer mogelijkheden of opties nodig, of ben je jonger dan 25 jaar? Dan is het verstandig om te kijken naar de KBC Plusrekening of de KBC Jongerenrekening te kijken. Wil je een kredietkaart koppelen aan je rekening, dan is dit bij de KBC basisrekening niet mogelijk. Hiervoor zul je een KBC plusrekening af moeten sluiten. Het is tevens ook niet mogelijk om rood te staan op de KBC basisrekening.

Geld afhalen: limieten

Het is met de KBC basisrekening ook mogelijk om contant geld af te halen. Hier zit echter wel een limiet aan. Hieronder zie je overzichtelijk welke limieten er gelden:

Voor jongeren -18 jaarStandaardlimietenMaximumlimieten
Daglimiet geld afhalen120 euro500 euro
Weeklimiet geld afhalen900 euro5.000 euro
Weeklimiet betalen900 euro2.500 euro
Voor volwassenen +18 jaarStandaardlimietenMaximumlimieten
Daglimiet geld afhalen650 euro2.500 euro
Weeklimiet geld afhalen2.500 euro10.000 euro
Weeklimiet betalen2.500 euro10.000 euro

Het is dus mogelijk om het maximum van de limieten aan te passen. Dit kun je eenvoudig zelf doen via KBC Mobile. Een hoger limiet instellen dan de maximumlimieten is niet mogelijk. Op de kredietkaarten is het tevens ook mogelijk om de limieten te verlagen als dit gewenst is. De bovenstaande limieten gelden ook wanneer je betaalt via Apple Pay, Google Pay, de Fitbit-app of andere wearable.

Je basisrekening in het buitenland

Je kunt je debetkaart ook gebruiken in het buitenland. Binnen de eurozone kun je gratis betalen waarbij de hoogte van het bedrag niet uitmaakt. Bij het afhalen van geld uit een geldautomaat betaal je €0,50 voor een transactie. Bij betalingen met de debetkaart buiten de eurozone moet je rekening houden met de wisselvergoeding die wordt berekend bij betalingen en geldopnames. Als de transacties in euro’s zijn, betaal je deze wisselvergoeding niet.

Aanvragen en meteen gebruiken

Na het openen van de KBC basisrekening kan het enkele dagen duren voordat je je bankkaart ontvangt. Toch is het mogelijk om je bankkaart meteen te gebruiken. Na het aanvragen van de KBC basisrekening zijn de kaartgegevens direct zichtbaar in KBC mobile. Deze gegevens kun je koppelen aan je Apple Wallet, Google Pay-app, Fitbit-app of wearable. Zodra je je gegevens gekoppeld hebt, kun je overal betalen met je smartphone, smartwatch of wearable.

Voor vragen over de KBC basisrekening kun je natuurlijk altijd terecht bij een van de medewerkers op de KBC kantoren. Daarnaast zitten er ook medewerkers voor je klaar via de chat op de website. Zij kunnen je van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00u en 22.00u te woord staan en op zaterdag tussen 09.00u en 17.00u. Wij helpen je graag verder.