Home » Blog » Hoe nieuwe nummerplaat aanvragen? (stappenplan)

Hoe nieuwe nummerplaat aanvragen? (stappenplan)

In België kun je een nieuwe nummerplaat aanvragen via de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen), die verantwoordelijk is voor voertuigregistratie en nummerplaten. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het aanvragen van een nieuwe nummerplaat in België:

 1. Verzamel de vereiste documenten:
  • Het inschrijvingsbewijs van je voertuig (ook wel de ‘roze kaart’ genoemd).
  • Je identiteitskaart (of verblijfskaart voor niet-Belgen).
  • Het keuringsbewijs (indien vereist, bijvoorbeeld voor een nieuw voertuig).
 2. Bezoek een DIV-loket:Ga naar een DIV-loket bij jou in de buurt. Je kunt de dichtstbijzijnde loketten vinden op de website van de DIV (https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/inschrijving_voertuigen/voorbeeld_van_aanvraag_duplicaat). Het is raadzaam om van tevoren een afspraak te maken, aangezien sommige loketten alleen op afspraak werken.
 3. Vul het aanvraagformulier in:Bij het loket ontvang je een aanvraagformulier voor een nummerplaat. Vul dit formulier volledig en nauwkeurig in.
 4. Betaal de kosten:Je moet de kosten voor de nieuwe nummerplaat betalen. De prijs kan variëren afhankelijk van het type nummerplaat (bijv. standaardkenteken, gepersonaliseerd kenteken, tijdelijk kenteken, enzovoort). Zorg ervoor dat je de betaalmethoden controleert die beschikbaar zijn op het DIV-loket.
 5. Identiteitscontrole en voertuiginspectie:Je identiteitsdocumenten worden gecontroleerd, en indien nodig, kan er een inspectie van het voertuig plaatsvinden. Dit is meestal het geval bij de inschrijving van nieuwe voertuigen of ingevoerde voertuigen.
 6. Ontvang je nieuwe nummerplaat:Na de betaling en goedkeuring van je aanvraag ontvang je de nieuwe nummerplaat. Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat de nummerplaat wordt geproduceerd, dus je moet mogelijk een tijdje wachten voordat je deze ontvangt.
 7. Monteer de nummerplaat:Zodra je de nieuwe nummerplaat hebt ontvangen, moet je deze correct monteren op je voertuig volgens de Belgische voorschriften en wetten.
 8. Bewaar de documenten:Bewaar alle documenten met betrekking tot de nieuwe nummerplaat, inclusief het inschrijvingsbewijs van het voertuig en het bewijs van betaling van de kosten.

Merk op dat de specifieke procedures en kosten kunnen variëren afhankelijk van het type nummerplaat dat je aanvraagt en eventuele bijkomende vereisten. Het is altijd verstandig om de meest actuele informatie te raadplegen op de officiële website van de DIV of contact op te nemen met hun klantenservice voor gedetailleerde en up-to-date informatie over het aanvragen van een nieuwe nummerplaat in België.

Ben je al verzekerd?

Denk eraan dat je naast een nieuwe nummerplaat, ook een autoverzekering verplicht dient te hebben om de baan op te kunnen in België.