Home » Blog » Hoeveel verkeersbelasting betaal je voor oldtimer?

Hoeveel verkeersbelasting betaal je voor oldtimer?

De verkeersbelasting voor een oldtimer in België wordt bepaald op basis van verschillende factoren, waaronder het gewicht van het voertuig, de brandstofsoort en de leeftijd van de auto. Oldtimers genieten echter meestal van gunstige tarieven in vergelijking met reguliere voertuigen. Houd er rekening mee dat de tarieven en regels voor verkeersbelasting in België kunnen veranderen, dus het is raadzaam om altijd de meest recente informatie te raadplegen bij de bevoegde autoriteiten of op hun officiële website.

De forfaitaire verkeersbelasting bedraagt sinds 1 januari 2023 99,99 euro in België. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd en er zijn ook 3 belangrijke punten om te weten over de verkeersbelasting voor oldtimers in België:

  1. Leeftijdsgrens: Om te worden beschouwd als een oldtimer voor fiscale doeleinden in België, moet een voertuig meestal minimaal 30 jaar oud zijn.
  2. Kilometertellerbeperking: Voor oldtimers is er vaak een beperking voor het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden zonder een hogere verkeersbelasting te betalen. Deze beperking kan variëren afhankelijk van de regio en kan bijvoorbeeld 2.000 kilometer per jaar bedragen.
  3. Inschrijving als oldtimer: Om te profiteren van de verlaagde verkeersbelastingtarieven voor oldtimers, moet je het voertuig meestal inschrijven als oldtimer bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) in België. Dit vereist meestal dat je kunt aantonen dat het voertuig voldoet aan de vereisten voor oldtimers, zoals de leeftijd en de beperkingen op het gebruik.

Het is belangrijk om te begrijpen dat oldtimers vaak worden beschouwd als historische voertuigen en worden belast op een manier die de waarde van het cultureel erfgoed weerspiegelt. Als je van plan bent een oldtimer te kopen of er een hebt, raad ik je aan om contact op te nemen met de DIV of een lokale overheidsinstantie om de specifieke verkeersbelastingtarieven en vereisten te achterhalen die van toepassing zijn op jouw situatie, omdat deze kunnen variëren afhankelijk van waar je woont en het type oldtimer dat je bezit.