Home » Blog » Wat na vluchtmisdrijf op geparkeerde auto?

Wat na vluchtmisdrijf op geparkeerde auto?

Als je geparkeerde auto is aangereden en de dader is gevlucht zonder zijn contactgegevens achter te laten, m.a.w. vluchtmisdrijf zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om de situatie aan te pakken:

  1. Noteer alle informatie: Probeer alle beschikbare informatie te verzamelen over het incident, zelfs als het beperkt is. Dit omvat de locatie, de datum en het tijdstip van het incident. Schrijf ook de kleur, het merk, het model en eventuele opvallende kenmerken van het voertuig dat de aanrijding veroorzaakte op, evenals het kenteken als je het hebt kunnen zien.
  2. Getuigen: Als er getuigen waren van het incident, probeer dan hun contactgegevens te verzamelen. Getuigen kunnen waardevolle informatie verstrekken die kan helpen bij het identificeren van de dader.
  3. Beveilig bewijsmateriaal: Maak foto’s van de schade aan je auto en eventuele andere relevante details, zoals skidmarks of glasscherven op de weg. Dit kan later als bewijsmateriaal dienen.
  4. Doe aangifte bij de politie: Ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau en doe aangifte van het ongeval. Verstrek alle beschikbare informatie aan de politie, inclusief de foto’s en getuigenverklaringen. De politie zal een rapport opstellen dat kan helpen bij het onderzoek.
  5. Meld het aan je verzekeraar: Neem contact op met je autoverzekeringsmaatschappij om het incident te melden. Zij kunnen je begeleiden bij het indienen van een claim en het verkrijgen van de nodige documentatie om de schade aan je auto te herstellen.
  6. Contacteer je gemeente: Soms kunnen camera’s van stads- of gemeentebeheer worden gebruikt om het incident te onderzoeken. Neem contact op met je lokale gemeente en vraag of er beveiligingscamera’s waren die het incident hebben vastgelegd.
  7. Informeer de belastingdienst: Als de dader niet wordt geïdentificeerd en je auto ernstig beschadigd is, kan het de moeite waard zijn om contact op te nemen met de belastingdienst om te zien of je in aanmerking komt voor een vrijstelling van belasting op het verlies van de auto.
  8. Raadpleeg een advocaat: Als de zaak complex is, als er letsel is opgetreden of als de dader niet wordt geïdentificeerd, kan het nuttig zijn om juridisch advies in te winnen bij een advocaat om je rechten te beschermen en te bepalen welke verdere juridische stappen mogelijk zijn.

Het is belangrijk om snel te handelen na een aanrijding met vluchtmisdrijf, omdat bewijsmateriaal kan vervagen en getuigen mogelijk snel vergeten wat ze hebben gezien. Door alle beschikbare informatie te verzamelen en de juiste stappen te ondernemen, vergroot je de kans op het identificeren van de dader en het verkrijgen van vergoeding voor de schade aan je auto.