Home » Hospitalisatieverzekering » Solidaris Kliniplan hospitalisatieverzekering

Solidaris Kliniplan hospitalisatieverzekering

Wanneer jij of je familie opgenomen worden in het ziekenhuis, wil je je vooral focussen op de gezondheid en niet op de bijkomende kosten. Deze kunnen namelijk best hoog oplopen. Met de Kliniplan hospitalisatieverzekering van Solidaris (sinds 1 juli 2022 is dit de nieuwe naam van de Vlaamse socialistische mutualiteiten) hoef jij je in iedere geval geen zorgen meer te maken over torenhoge rekeningen. Een groot deel van de nodige kosten zullen namelijk terugbetaald worden.

Review Kliniplan hospitalisatieverzekering

VoordelenNadelen
Verzekerd voor vb. tandzorg, orthodontie & tandprothesenSommige zorgen niet vergoed (vb. esthetisch)
Je kan je premie online berekenenWachttijd van 6 tot 12 maanden
Dekt zorgen in Benelux, Frankrijk en DuitslandIn jaar 1 (=370€) en 2 (=741€) lagere maxima
Gratis van 0 tot 3 jaar oudJe dient minimum 1 keer per jaar tandarts te bezoeken
Geen franchise op je tandkosten
Jaarlijks tot max. 1.483€/jaar terugbetaald vanaf het 3e jaar
Hoe jonger je je aansluit, hoe voordeliger
Er is geen leeftijdsgrens, je kan op elk moment aansluiten

Wat dekt een hospitalisatieverzekering?

Met een hospitalisatieverzekering ben je verzekerd tegen bijkomende kosten door een hospitalisatie. Een deel van de kosten worden betaald door het ziekenfonds, maar lang niet alle. Wanneer je bijvoorbeeld in een eenpersoonskamer wilt verblijven, zul je zelf voor de kosten moeten opdragen. Met een hospitalisatieverzekering kunnen deze kosten terugbetaald worden doordat je elke periode een bijdrage aan premie betaald.

Kliniplan en Kliniplan plus

De voorzorg heeft keuze uit twee soorten hospitalisatieverzekeringen: kliniplan en kliniplan plus. Bij de kliniplan verzekering betaal je de laagste premie en wordt tot €17114 per jaar terugbetaald bij hospitalisatie. Je zal de meeste kosten terugbetaald krijgen wanneer je in een twee- of meerpersoonskamer verblijft in het ziekenhuis. Bij een eenpersoonskamer komen hier nog additionele kosten bij. Bij de kliniplan verzekering worden ook kosten voor behandelingen voor en na de ziekenhuisopname vergoed. Bij een ernstige ziekte wordt tot €7131 terugbetaald.

Bij de kliniplan plus verzekering betaal je meer premie, maar zal je ook meer kosten vergoed krijgen. Bij deze verzekering kan je per jaar tot €57049 terugbetaald krijgen. Hierbij krijg je ook kosten vergoed voor ernstige ziektes en behandelingen voor en na de hospitalisatie. Bij de kliniplan plus verzekering betaal je ook geen franchise wanneer je in een eenpersoonskamer verblijft. Deze verzekering is dus aan te raden wanneer je voor een eenpersoonskamer in het ziekenhuis zou kiezen. Je hoeft dan namelijk zelf veel minder kosten te betalen.

In combinatie met een van deze twee verzekeringen is het ook mogelijk om de aanvullende hospitalisatievergoeding af te sluiten. Met deze uitbreiding krijg je per dag dat je opgenomen bent in een ziekenhuis een vast bedrag uitbetaald. Met dit bedrag kan je bijvoorbeeld bijkomende kosten betalen die niet vallen onder de verzekering.

Terugbetaling aanvragen

Een terugbetaling wordt niet automatisch geregeld. Deze dien je zelf aan te vragen. Dit kan via een terugbetalingsformulier gedaan worden. In dit formulier vermeldt je details over je hospitalisatie en de originele factuur. Deze kan je dan opsturen naar de verzekeraar en de terugbetaling zal daarna geregeld worden. Het is dus belangrijk om zelf de administratie van ziekenhuiskosten bij te houden. De kosten die terugbetaald worden verschillen per situatie en per verzekering. De wachttijd bij deze verzekering is maximaal drie maanden. Dit betekent dan je de eerste drie maanden dat je verzekerd bent, nog geen recht hebt op een vergoeding.

Voor wie is de verzekering interessant?

De kliniplan verzekering kan door iedereen afgesloten worden. Bij veel hospitalisatieverzekeringen zullen mensen ouder dan 65 jaar zich bijvoorbeeld niet meer kunnen aanmelden. Bij deze verzekering zijn mensen van alle leeftijden welkom. Je zal ook niet uitgesloten worden als je al een medische aandoening hebt. Het is daarnaast ook mogelijk om je hele gezin te verzekeren, inclusief kinderen. Je hoeft geen premie te betalen vanaf je derde kind wanneer je deze aan de verzekering toevoegt. De hospitalisatieverzekering van kliniplan is dus geschikt voor iedereen.

De premie die betaald wordt bij deze verzekering is lager dan de premie bij een privé verzekeraar. Vooral de standaard kliniplan verzekering heeft een zeer lage premie. De maximale terugbetaling is dan ook minder hoog dan bij privé verzekeraars.  De premie van de hospitalisatieverzekering kan wel verschillen door leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe lager de premie is die je betaalt. Dit is omdat je minder risico hebt om opgenomen te worden in een ziekenhuis als je jonger bent.

Verzekering afsluiten

Als je geïnteresseerd bent in de Kliniplan of Kliniplan plus verzekering, kan je eerst een online simulatie maken. Met behulp van deze simulatie wordt jouw premie berekend. Op deze manier kan je de premie bijvoorbeeld heel eenvoudig vergelijken met de premie van je huidige hospitalisatieverzekering. Wanneer je de verzekering definitief wilt afsluiten, is het noodzakelijk om een medische vragenlijst in te vullen. Jouw aanvraag wordt daarna gecontroleerd en verwerkt. Als je al een hospitalisatieverzekering hebt, kan je ook gemakkelijk overstappen.

Bron: solidaris-vlaanderen.be