Home » Autoverzekering » Federale autoverzekering: Review

Federale autoverzekering: Review

De Federale verzekering staat geboekt als de ‘verzekeraar die zijn winst met u deelt’. Dat vonden wij een interessante, leuke gedachte en daarom gingen we die Federale autoverzekering van meer nabij bekijken.

In dit artikel maken we dan ook een grondige review van de voordelen, nadelen en ervaringen met de autoverzekering van Federale verzekering. Daarnaast gaan we na hoe u een simulatie van deze autoverzekering kan maken en deze kan afsluiten

Review Federale verzekering autoverzekering

VoordelenNadelen
Online simulatie is mogelijkOnline afsluiten is niet mogelijk
In 2020 werd 5% van de premie (winst) teruggestortBehoorlijk dure autoverzekering
Voorzichtige chauffeurs kunnen bonus malus -2 behalenEnkel kantoren rond grote steden
Meerdere niveaus vrijstelling mogelijkLage Google review score (3/5)
24/24 bijstand waar je terecht kan

Delen in de winst bij Federale Verzekering

Je bent als automobilist wettelijk verplicht een BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) af te sluiten. Het kan natuurlijk zijn dat dit voor jou voldoende is, maar wat als je beter verzekerd wilt zijn? Dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Als je met een gerust hart op weg wilt, ben je bij de Federale Verzekering aan het juiste adres. De BA-verzekering is aan te vullen met verschillende waarborgen en daarnaast kun jij een deel van de winst terugkrijgen in de vorm van restorno’s. Te mooi om waar te zijn? Niet bij de Federale Verzekering.

Wat heeft Federale Verzekering te bieden?

De Federale Verzekering heeft een uniek concept: ze delen namelijk hun winst jaarlijks met hun klanten. In 2020 betekende dit dat er voor 5% van de BA-autoverzekering waarde terug werd uitgekeerd aan klanten in de vorm van restorno’s. En wanneer jij als bestuurder geen ongevallen rijdt, kun je een bonus-malusgraad van -2 bereiken. Dit zorgt voor korting op je premie en deze ben je bij een ongeval niet meteen kwijt. Binnen je verzekering maak je zelf een keuze uit verschillende vrijstellingsniveaus. Daarnaast biedt Federale Verzekering bij een ongeval 24 uur per dag en 7 dagen per week bijstand. Tijdens de autosalon in Brussel geeft Federale Verzekering ook altijd mooie kortingen, zoals 3 maanden gratis op het eerste verzekeringsjaar. Bij interesse kun je je premie makkelijk online berekenen.

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

Federale Verzekering komt als een van de duurdere verzekeraars uit de bus. Maar wanneer het bedrijf winst maakt, wordt dit gedeeld met de klanten en is je premie dus met terugwerkende kracht lager. Het berekenen van je premie kan makkelijk online maar dit geldt echter niet voor het afsluiten van je verzekering. Hiervoor moet je een bezoek brengen aan één van de kantoren. Federale Verzekering heeft een eigen netwerk van kantoren, maar deze zijn alleen te vinden in de omgeving steden zoals Antwerpen, Brussel en Mechelen. Dit is lastig wanneer je niet in de buurt van een grote stad woont.

In vergelijking met andere verzekeraars is de score op Google review aan de lage kant, namelijk 3/5. Inhoudelijk is er geen informatie bekend, maar het is opvallend dat meerdere klanten aangeven dat de Federale Verzekering weigerde tussen te komen en uit te betalen na een ongeval.

Kies één verzekering en breidt naar wens uit

Bij Federale Verzekering kun je overzichtelijk kiezen uit 1 verzekering met vier aanvullende waarborgen: BA auto (een BA-verzekering is wettelijk verplicht voor iedere automobilist), omniumverzekering, F-bijstand auto, bestuurdersverzekering en rechtsbijstand auto. Op de website staan de verzekeringen overzichtelijk weergegeven en zo kun je kijken welke verzekering(en) het beste bij je past.

Je kiest bij Federale Verzekering voor de BA autoverzekering en vult ze zo nodig aan met de waarborgen. Zo verzeker je precies hetgeen dat je wilt verzekeren. Met de BA autoverzekering ben je verzekerd voor schade die je veroorzaakt bij de andere partij bij een ongeval waarvoor jij aansprakelijk gesteld wordt. Ben je een goede bestuurder en bereik je niveau -2 van de bonus-malusschaal dan blijft je premie bij de eerstvolgende twee (mogelijke) ongevallen gelijk. Zelfs wanneer je een derde ongeval veroorzaakt, gaat de premie niet omhoog mits er minstens vier jaar tussen het tweede en derde ongeval zit.

Binnen de omniumverzekering bestaat uit een soepele formule: je kiest zelf welke type vergoeding en vrijstellingsniveau het beste bij je passen. Daarnaast is er altijd een mogelijkheid tot vervangend vervoer en sommige waarborgen zijn zonder vrijstelling. Wat bijzonder is aan de omniumverzekering van Federale Verzekering is dat Federale Verzekering de kosten van een tegenexpert naar keuze tot €150 vergoed wanneer je het niet eens bent met het bedrag van een vergoeding. Ook ben je bij de omniumverzekering verzekerd voor schade door brand, diefstal of natuurkrachten, bij een aanrijding met dier en glasbreuk.

Met de F-bijstand auto krijg je bijstand bij het herstellen ter plaatse en het wegslepen van de auto. Het vervoer van de bestuurders en eventuele passagiers naar hun woonplaats of eindbestemming in België wordt geregeld. Indien gewenst worden ook de door jou aangegeven mensen op de hoogte gesteld wanneer er iets gebeurt, denk hierbij bijvoorbeeld aan je werkgever of gezin. Daarnaast wordt er ook gezorgd voor vervangend vervoer. De bijstand staat 24 uur per dag 7 dagen per week voor je klaar.

Bij de bestuurdersverzekering is er sprake van een uitgebreide bescherming voor de bestuurder van het verzekerde voertuig. Denk hierbij aan medische kosten of bijvoorbeeld inkomensverlies als gevolg van arbeidsongeschiktheid. Mocht je auto onverhoopt tijdelijk onbruikbaar zijn, dan breidt Federale Verzekering je waarborg Bestuurdersverzekering uit en krijg je tot wel 30 dagen vervangend vervoer.

Daarnaast is er ook nog de Rechtsbijstand Auto. Met deze verzekering ben je beschermd bij een juridisch geschil, ongeacht of je slachtoffer bent van een ongeval, vervolgd wordt voor een verkeersovertreding en zelfs bij een geschil met jouw garagist. Een bijkomend voordeel van deze verzekering is dat deze verzekering niet alleen van toepassing is op de bestuurder maar ook op de passagiers die gratis vervoerd worden. Bij geschillen zal Federale Verzekering altijd proberen om tot een schikking te komen met de tegenpartij. Mocht dit niet lukken, neemt Federale Verzekering de verdere kosten op zich.

Het is duidelijk dat Federale Verzekering een ruime keuze heeft met betrekking tot de verzekering en de verschillende waarborgen. Deze zijn op verschillende manieren met elkaar te combineren zodat ze passend zijn binnen elke situatie. Voor het volledige overzicht van de voorwaarden en eventuele uitzonderingen kan men zich wenden tot de website van Federale Verzekering.

Nieuwsgierig of een autoverzekering afsluiten?

Het berekenen van je premie of het aanvragen van een offerte kan direct op de website. Echter moet je voor een offerte of het afsluiten van de verzekering een bezoek brengen aan één van de kantoren. Een overzicht van de kantoren vind je op de website van Federale Verzekering. Ook bij vragen staan ze bij Federale Verzekering voor je klaar. Je kunt met je vragen terecht bij Federale Verzekering via de telefoon, e-mail of op één van de kantoren.

Bron: federale.be